Заглавна картинка на статията "Да кажем довиждане на iPod shuffle - последният от ерата на физическите бутони"

Да кажем довиждане на iPod shuffle – последният от ерата на физическите бутони

Компанията Apple обяви, че слага край на продуктите си iPod nano и iPod shuffle. Това са две от последните джаджи от ерата на iPod. Nano серията винаги е била в светлините на прожекторите. Тя се справи доста добре с това да засенчи Motorola ROKR – основният конкурент. Серията shuffle, от друга страна, винаги е била нещо като черната овца на марката iPod. През годините като че ли изостана с развитието си, докато останалите модели получаваха ъпгрейди и обновления, както по външният си вид, така и по софтуера.

Снимка на iPod shuffle

Историята на iPod shuffle

С времето Apple правиха малки промени по shuffle серията, но като цяло тя остана почти непроменена още от началото си през 2005. С нея компанията показа ядрото на цялостната идея на марката iPod в най-чистия ѝ вариант. Слушането на музика бе изключително опростено. Изключение прави третата генерация на shuffle, в която бяха премахнати изцяло някои копчета за контрол. Като цяло shuffle показа минималистичната идея на Apple за това какво представлява слушането на музика.

Снимка на iPod shuffle

Липсваха екран, типичното за iPod бутонче, реагиращо на движение и каквито и да било допълнителни неща. Разполагахме само с пет бутона, с които спокойно контролирахме музиката в тъмнината на колите ни или на пистата за бягане. Потребителите, които предпочитаха просто да затворят очи и да прехвърлят песни от плейлистите си имаха точно това, което искаха. Макар iPhone да разполага с много повече екстри и допълнения, смартфонът не разполага с тези малки удобства на най-скромното плейърче от серията iPod.

Снимка на iPod shuffle

Една остаряла икона

В един свят, където iPhone се превърна в цялостен джобен компютър, феновете на музика все повече оценяват простотата и минимализма на обикновения shuffle. Удобството и идеята за физически бутони все още е предпочитана от много потребители (включително и от мен). Apple осъзнаха това и върнаха бутоните след експеримента с третата генерация на shuffle.

Снимка на iPod shuffle

Лесно е да разберем причините, поради които Apple преустановява работата по серията shuffle. Това е един бюджетен продукт, който не може да предложи голяма печалба на акционерите на компанията. Също така shuffle разполага с много малко (за днешните стандарти) място за песни. 3.5 милиметровият жак също е отживелица за Apple. Като цяло, в сравнение с по-големите си братчета в лицето на iPhone и iPod touch, shuffle просто не може да предложи функции, които те могат. Макар в джоба ми кротко да седи iPod Classic, shuffle наистина символизира ядрото на мобилното слушане на музика.

iPod shiffle винаги ще се помни

Снимка на iPod shuffle

Но като цяло, феновете на обикновеното слушане на музика ще си спомнят с умиление за простичкия iPod shuffle. Той бе последният, който притежаваше физически бутони – символ на една отминала ера, в която физическото докосване до устройството означаваше нещо.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.