Митове Мита
Изображение: 3.bp.blogspot.com/

Разбиване на 10 мита за джаджите

Време е да разбием няколко мита за технологичните джаджи

Всеки ден животът на съвременния човек се нуждае от нови технологични решения. Персоналният компютър вече отдавна не е лукс или предмет само за офис употреба. Прогресът не стои на едно място – без компютър днес не минава нито ученикът, че даже и пенсионерът, а смарт устройствата са неразделна част от живота на всеки делови човек.

В ерата на технологиите компютри, смартфони и таблети присъстват в живота на почти всеки, превръщайки се в негова „дясна ръка“. Всевъзможни джаджи се използват при всякаква дейност. И, разбира се, сред използващите ги, без значение от заниманията и професията им, са се зародили голям брой различни митове. И както показва статистиката (а тя е точна наука), повечето от потребителите на съвременни технологии са все още много заблудени по някои въпроси.

Нека се опитаме да внесем яснота и да разсеем някои митове!

И така, какво трябва да забравите:

 1. Телефоните причиняват рак на мозъка

  Да, има радиация, излъчвана от телефона ви и тя може да въздейства върху тъканите на организма. Обаче, доказателства, че тази радиация може да предизвика рак – няма, казват от U.S. National Cancer Institute.

 2. Режимът „инкогнито“ ви прави невидим

  Режим „инкогнито“ или „скрит режим“ на браузъра няма да съхрани историята на вашите посещения, да импортира отметките ви и автоматично да ви оторизира пред сайтовете. Това не означава, че доставчикът не може да види кои сайтове посещавате от вашия компютър.

 3. Вредно е да зареждате телефона си, докато той не падне напълно

  Това е мит от миналото и по-рано наистина е било така. Но, повярвайте, всички батерии, за които се изискват подобни грижи, отдавна са мъртви. Да, батериите имат ограничен брой цикли на зареждане, но те се отчитат сумарно. С други думи, ако два пъти поставите смартфон за зареждане, когато той е бил на по 50% батерия, ще мине и се отчете един цикъл на зареждане, а не два. Излиза, че да поставяте смартфона за зареждане е възможно тогава, когато ви е удобно.

 4. Да оставяте телефона и таблета да се зареждат през нощта, е вредно за батерията

  Не, не е вредно. Вашите смарт устройства са създадени, за да ви е удобно на вас, а не да ги ухажвате и да гледате постоянно нивото на зареждане. Съвременните батерии са достатъчно умни, за да спрат, когато са напълно заредени.

 5. Mac компютрите не могат да бъдат заразени от вирус

  Да, Mac са значително по-малко уязвими от PC с Windows. Тяхната операционна система се отнася твърде подозрително към всичко, а и до скоро Mac не се радваха на такава популярност. Въпреки това, вируси в операционната система OS X на Mac могат да проникнат и през 2012 г. заразиха хиляди компютри. Това може да се повтори отново, макар Apple постоянно да работят върху сигурността.

 6. Повече мегапиксели – по-добри снимки

  Вярното твърдение звучи по-скоро „повече мегапиксели – повече снимки“ и повече в този случай не означава по-добри. Важна роля играе размерът на самите пиксели, а не тяхното количество.

 7. Вредно е да се зарежда iPhone със зарядно за iPad

  Зарядното устройство за iPad е мощно, но на официалния сайт на Apple се твърди, че можете да зареждате iPhone с него. Експертите, които се занимават с изследване по въпроса, заявяват, че батерията наистина може да си замине с времето, но това ще отнеме повече от година. За година най-вероятно, така или иначе, вие ще изчерпите ресурса на батерията.

 8. Колкото по-голяма е резолюцията на дисплея, толкова по-добре

  Това, че дисплеите в iPhone и другите устройства на Apple се наричат Retina-дисплей, до известна степен може да означава, че ние няма да забележим разликата, ако разделителната способност на дисплея изведнъж стане още по-висока. Но тази разлика ще се почувства на смартфона, тъй като той ще трябва да обработва много повече данни. Съвсем логично е да не натоварваме смартфона с нещо, което не можем да оценим или поне да видим.

 9. Магнит в близост до компютъра може да повреди информацията на диска

  Това е работило при дискетите, но за да се повреди информация на съвременните носители, ще се наложи да намерите магнит, който едва ли е пред очите ви ежедневно. Всички тези магнитчета, които лепите по хладилника, няма как да навредят на вашия компютър.

 10. Повече „чертички” – по-добър сигнал

  Случва се разговорът ви да прекъсне или интернетът да спре и тогава виждате, че мрежа почти липсва. Вероятно сте в зона с лошо приемане, обаче това може да се случи и когато вашият телефон показва, че всички деления на сигнала са пълни. Цялата работа е в това, че тези „чертички” показват само близостта до клетката, а качеството на връзката се влияе и от някои други фактори като например количеството абонати, които в дадения момент обслужва тази клетка.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Албена Александрова

Член съм на секта, която всички твърдят, че не съществува: “жени с чувство за хумор”. Обичам дъжда и гръмотевиците, да правя кексчета и да ходя пеша. Любител съм на английския футбол и обожавам Достоевски. Вдъхновявам се от дръзки хора. Не се вземам на сериозно, но пък се опитвам да бъда приемана сериозно.:)