Rainbow 6 Siege

Rainbow 6 Siege – що е то?

Питате ме какво е Rainbow 6 Siege?  Ок, настанете се удобно, ще ви разкажа една история…

10 ноември 2017, 20:00 ч

Добре, момчета. Пристигнаха данните от разузнаването. Целта се намира в трезора на банката и е строго охранявана. Имаме само 3 минути на разположение, така че ме слушайте внимателно…

Скица на Банката

 

Аш, ти прочисти гаража, взриви вратата към главното стълбище от разстояние и го дръж под око! Монтан, Термит, вие двамата ще минете през строителния тунел. Стените на стаята на охраната са подсилени. Термит, знаеш какво да правиш. Също така, сложете клеймор на стълбището към сървърното. Не искам изненади!

Глаз, ти се качваш на покрива и наблюдаваш подхода към източното стълбище през стъкления покрив. Чакал, за теб остава трудната задача. Кавейра обикаля на втория етаж и чака удобен момент да ви излезе в гръб. Трябва да я проследиш и неутрализираш. Притисни я от запад и я накарай да тръгне към стълбището. Глаз, използвай заглушител, не искам излишна врява. След това двамата ще се спуснете през главното стълбище и ще се съберете с другите пред трезора.

Има два входа – трима ще влязат от юг, двама от изток. Напълнете стаята с дим. Взривявате вратите и влизате едновременно. Глаз, използвай топлинната оптика, за да неутрализираш противниците, докато са заслепени от дима. Аш, взимаш заложника и се омиташ по най-бързия начин обратно през тунела. Монтан, блокирай входа към тунела и изчакай сигнал, че заложникът е подсигурен. Термит, оставаш с Монти. Останалите прикриват Аш. Внимавайте за капани на вратите! Чакам ви на изхода на тунела точно след три минути. Всички ви! Сверете си часовниците! Всичко ли разбрахте? Добре. Начало след 3… 2… 1… “.

Това е Rainbow 6 Siege

Тактически FPS, в който два отбора от по 5 души се редуват да атакуват и защитават различни цели. Но това е скучното определение. Всъщност, Siege е 90% тактически и само 10% FPS. Много често и без друго кратките рундове завършват само след няколко изстрела. Всъщност, дори има рундове, които завършват при абсолютна тишина. Странно, нали? Но това е светът на Siege. 3 минути планиране, 30 секунди изпълнение. Свят, в който стените няма да ви скрият. Свят, където това, че сте на втория етаж, не значи, че няма кой да ви “почука” на прозореца. След като поиграете малко Rainbow 6 Siege, вече ще гледате на подовете и таваните по съвсем различен начин. Противникът може да дойде отвсякъде. Наистина отвсякъде. Стените могат да бъдат взривени, мебелите не ви дават закрила, а и в която и миша дупка да си мислите, че сте се сврели, винаги някой дрон ще ви намери.

Наострете уши и слушайте внимателно

Информацията е най-добрият ви приятел в Rainbow 6 Siege и тя идва от много места – камери за видео наблюдение, радиоуправляеми дронове, оператори, които могат да “виждат” през стени (Здрасти, Пулс!) или да проследят стъпките ви (Чакал, не съм те забравил, човече!). И най-вече, слушайте внимателно! Звуците в играта са толкова важни, че не бих ви препоръчал да слушате поредния хит на попълнете-името-на-любим-изпълнител-тук, докато играете.

Това е игра, в която отборната комуникация е изключително важна и същевременно е сведена до абсолютния минимум. Ако приказвате много или се разсейвате с музика, ще изпуснете да чуете тихите стъпки на Caveira, която само това чака, за да ви забие нож в гърба… буквално. Ще изпуснете и също толкова тихия звук на пластичния експлозив, който нападателите лепят на стената, зад която така самонадеяно си мислите, че сте се скрили.

Звук, камера, екшън!

В Siege стените „говорят“ и който слуша внимателно – оцелява… е, почти винаги. Тук има значение дали ходите бавно, бързо или спринтирате, колко броня има героят ви, по каква настилка се движите, дали пълзите легнал на земята, а може би сте клекнал или пък прав. По звуците можете да познаете с кого си имате работа – точно така, всеки оператор и всяко оръжие издават различни звуци. Знаете ли кое е по-лошо от това да седите скрит в някой ъгъл и да слушате как атакуващият отбор вдига във въздуха цялата сграда, докато вашите съотборници се опитват да дадат отчаян отпор и отвсякъде се чуват автоматни откоси? Тишината.

Rainbow 6 Siege е игра на възможностите. Няма място само с един вход. Няма как да се скриете така, че да елиминирате всички възможности на другия отбор да влезе. Нападателите могат да влязат през покрива, мазето, прозорците, вратите, че дори и през стените или пък пода на горния етаж.

Почти всеки елемент от играта може да бъде частично или напълно разрушен.

И както гласи третият закон на Нютон: “всяко действие си има противодействие”, така и R6S е игра на противодействията. Само че в Rainbow 6 Siege всяко действие има многобройни противодействия. Въпрос на вкус (казало кучето) е как ще процедирате. Нападателите могат да разрушават всички стени, които не са солиден камък или метал. Sledge разполага с огромен чук, с който прави на трески всичко, което му се изпречи на пътя. Ash може да изстреля ракетен заряд, който се взривява при контакт и оставя след себе си дупка, през която спокойно може да мине четиричленно сомалийско семейство. Много оператори носят със себе си пластичен експлозив, който (учудващо) има сходен ефект. Затова пък отборът на защитниците може да “подсилва” тези места, като ги правят неприкосновени за някои от тези “шмекерии”.

Операторите

В Rainbow 6 Siege (към момента) има 33 специални оператора, 17 “нападатели” и 16 “защитници” от различни по националност антитерористични отряди. Те пък от своя страна са разделени на 3 подгрупи, според бързината и бронята им. 1 бързина и 3 броня, 2 бързина и 2 броня или пък 3 бързина и 1 броня. Всеки от тях има уникално умение, което може да допринесе за победата на вашия отбор. Дали ще е огромен чук, с който можете да правите на пух и прах всичката дървения, която се изпречи на пътя ви (а тя не е никак малко), специален езотермичен заряд, който превръща стоманата в някакво подобие на мляко с какао, а може би пък солидна картечна установка, с която можете да сеете паника и смърт сред опонентите или коварни мечи капани, в които хич не искате да попадате. Защитниците е добре да стоят далеч от врати и прозорци, пък били те и барикадирани, тъй като само 1-2 изстрела от SVD-то на Глаз ще ви пратят в небитието да чакате началото на следващия рунд.

Към момента в играта има 33 оператора, всеки с различно специално умение
Към момента в играта има 33 оператора, всеки с различно специално умение

Баланс

Хубавото в Rainbow 6 Siege е, че няма “най-добър” оператор или пък “задължителен” такъв.  Всеки има своето място в отбора и изборът се свежда до ситуацията – какъв е режимът на игра, коя е картата и кое е мястото, което трябва да атакувате или защитавате. Всеки оператор може да бъде контриран по различни начини (най-сигурният обаче си остава един право в десетката). Освен това операторите могат да се комбинират много добре помежду си. Разбира се, че има позиции, при които даден оператор би бил по-полезен от друг, но в крайна сметка най-важно е задклавиатурното устройство. Много често играчите се привързват към определени оператори заради стила им на игра и специалното умение, но не по-рядко и заради оръжието, с което съответният оператор разполага. И като отворихме тема…

Оръжия и оборудване

Всеки оператор в играта има свой арсенал от оръжия. Всяко оръжие пък от своя страна има различни характеристики – нанесени щети, откат, скорост на стрелба, вместимост на пълнителя и други. Операторите могат да носят със себе си едно основно оръжие, едно допълнително, както и един вид оборудване – пластични експлозиви, различни видове гранати или пък клеймор за нападателите, а за защитаващите това са любимото ни С4, бодлива тел, бронебоен щит или гранати, които се взривяват при сблъсък.

Всички оръжия могат да бъдат модифицирани
Всички оръжия могат да бъдат модифицирани

 

Режими на игра

Rainbow 6 Siege залага всичките си карти на онлайн мултиплейъра, но играчите не са лишени от възможността да изиграят и нещо като кампания, чиято цел е да бъде бойно кръщене на новаците, преди да ги хвърли в необятните дебри на мултиплейър режимите. Казвам “нещо като”, тъй като това в никакъв случай не е пълноценна кампания с история и тем подобни. Ако очаквате нещо от рода на Call of Duty например, ще останете разочаровани. Операциите са 10 на брой, като при всяка действието се развива в различна обстановка и има различна задача.

Целта е играчите да видят различните карти и игрови режими, оръжия и оборудване. Всяка от тези мисии има и 3 под-задачи, които ви носят допълнителни точки (renown), които впоследствие да използвате за да отключите още оператори или пък да модифицирате оръжията им. Разбира се, може да използвате валутата и за „козметични процедури“.

Вторият несъстезателен режим е Terrorist Hunt. Може да го играете сами или с други хора срещу Х на брой AI противници, за да упражните ново оръжие, оператор, тактика, да понаучите някоя карта и т.н. Най-често се използва за трениране на мерника или пък просто за бърза загрявка преди да се впуснете в по-смислените PVP режими, а именно Casual и Ranked. Разликите между двата (освен класацията, разбира се) са следните: рундовете в casual игра са по 4 минути, вместо по 3; в casual се играе докато единият отбор спечели 3 рунда, а при ranked – 4. А от новия сезон, вече има разлика и в набора от карти – при ranked мачове се играят само 9 карти, които се определят в началото на всеки сезон и те съвпадат с картите, които се играят в…

Про лигата

Про лигата пък от своя страна набира все по-голяма сила с всеки изминал сезон. Включват се все повече отбори, от най-различни страни. Наскоро бяха добавени и нови региони – Южна Америка и Азия. Мачовете стават все по-оспорвани, тактиките – все по-хитри, а наградният фонд, разбира се – все по-голям. От мен – толкова засега. Аз бързам, че изникна деликатна ситуация с две бомби някъде из Орегон….

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Тонислав Атанасов

Завършил съм специалност "Право" в СУ "Климент Охридски". Близо 7 години се занимавах с корпоративно обслужване в IT сектора, но в началото на 2015-та направих рязък завой в кариерното си развитие. Понастоящем се занимавам с уеб разработка. Понякога съм много забавен! През другото време обичам да чета, да слушам музика и да спортувам. Играя баскетбол и се занимавам със спортна стрелба с лък. Фен съм на компютърните игри и на Чикаго Булс. Обичам да готвя. И имам мега яката котка :D