Пробив в Citrix

Започна разследване за пробив в Citrix

На 6 март тази година ФБР уведоми за пробив в Citrix. От софтуерната компания вече са започнали съдебно разследване. Ангажирана е фирма, световен лидер в областта на киберсигурността, която да асистира. Това обяви главният шеф по сигурността и информацията на компанията Стан Блек.

Предприети са действия за подсигуряване на мрежата, а сътрудничеството с Федералното бюро за разследвания продължава.

Разследване

От Citrix се опитват да бъдат бързи, доколкото е възможно, защото тези разследвания са сложни и се изисква време за компетентното им разрешаване. Въпреки че не е потвърдено, ФБР смята, че е използвана техника за разбиване на слаби пароли, позната като Password Spraying. След получен временен достъп, хакерите могат да заобиколят останалите нива на защита. Според настоящата информация, този пробив в мрежата е осъществен от хакери, свързани с иранската групировка „Иридиум“. Допуска се също така, че може да са получили достъп до базата данни на компанията и са откраднали важни бизнес документи.

Според Engadget същата група е откраднала най-малко 6 TB данни на 28 декември и на 4 март. Данните, които те са взели, са фокусирани върху проект за космическата аероиндустрия, ФБР, НАСА и държавната петролна компания на Саудитска Арабия.

Липсващите документи

На този етап няма признаци, че сигурността на някой продукт или услуга на Citrix е компрометирана. Чарлз Юу от фирмата, отговаряща за киберсигурността на Citrix, вметна, че „Ираниум“ е проникнала в мрежата на Citrix преди 10 години и оттогава се прикрива. Разкриването на това проникване в мрежата идва 3 дни след като Citrix актуализира своята SD-WAN оферта, предлагаща съдействие на предприятия да оперират с потребителски политики и да включат служителите си към облак с по-голяма сигурност и надеждност.

От Citrix се извиняват за случилото се на своите клиенти, които са засегнати. Те ще бъдат информирани за протичането на разследването. Работата със съответните правни органи продължава.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Компютърните игри са моята страст, обичам да критикувам.