Начало / Технологии / Наука / Преподаватели от Политехниката в Шенджен водиха занятия в Пловдивския университет
Шенджен

Преподаватели от Политехниката в Шенджен водиха занятия в Пловдивския университет

Преподаватели от китайския Политехнически университет в Шенджен (Shenzhen Polytechnic) проведоха обучение на студенти от IV курс на специалността „Информационна физика и телекомуникации“ към Физико-технологичния факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Гост-лекторите – проф. Джън Джъхуа (Zheng Zhihua, prof. Zheng) и проф Ли Чанбин (Li Changbin, prof. Li), проведоха занятия по дисциплината „Мобилни информационни системи“ в първия в България Център за професионално обучение в областта телекомуникациите и информационните технологии. Той бе открит през октомври миналата година като част от споразумение за сътрудничество между ПУ и Политехниката на Шенджен.

Обучение

Проф. Джън запозна студентите с партньорския проект от трето поколение 3GPP и с LTE UMTS дългосрочната еволюция на стандартните серии, разработени от 3GPP. По-нататък той представи архитектурата на LTE мрежата, нейните структурни единици, протоколите LTE/SAE, каналите за LTE Uplink/Downlink. Беше предложена класификация на многоантенните технологии: MIMO, SISO, SIMO, MISO.

След това студентите проведоха лабораторни упражнения, които включваха практична работа. За целта преподавателите предоставиха на студентите достъп до специализиран учебен софтуер за проектиране на LTE мрежи. Става дума за така наречения „IUV-4GV2-GL“. Специално за посещението на китайските преподаватели в ПУ софтуерът беше адаптиран на английски език от фирмата производител.

Практичната работа включваше планиране на мрежовата топология, конфигуриране на апаратурата и конфигуриране на данните. Беше реализиран хендоувър и роуминг. Студентите пък бяха изключително впечатлени от възможностите за реално проектиране на LTE мрежа.

Обучението завърши с изпит, който включваше изпълнение на зададен от преподавателите проект на LTE мрежа. Представянето на четвъртокурсниците от специалността „Информационна физика и телекомуникации“ бе отлично. Те ще получат сертификати за успешно преминато обучение по „Мобилни информационни системи“.

При посещението си в ПУ „Паисий Хилендарски“ догодина китайските лектори планират да представят мобилните технологии от пето поколение (5G).

Първият в България Център за професионално обучение в областта телекомуникациите и информационните технологии бе открит в Пловдивския университет на 13 ноември 2017 г. Създаването му бе  резултат от  договор между ПУ и Политехниката на Шенджен. Реципрочен център ще заработи скоро и в китайския мегаполис.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.