Orwell - Keeping an Eye On You
Orwell - Keeping an Eye On You

Orwell: Keeping an Eye On You

Черпеща вдъхновение от небезизвестния роман „1984“ на Джордж Оруел, Orwell е епизодична игра с пет части, поставена във въображаема държава, позната като Нацията. Откакто авторитарната политическа група – Партията, поема контрол, държавата постепенно започва да бъде обсебвана от радикални идеи за борба с престъпността, безопасност и наблюдение. С встъпването в сила на „Закона за Безопасност“ правителството се сдобива с пълната власт легално да шпионира своите граждани с цел преждевременното разкриване и предотвратяване на потенциални опасности за Нацията и нейния народ. А последното и най-силно оръжие в арсенала им е именно Orwell.

Orwell-ово око

Orwell e тайна правителствена програма, предоставяща неограничен достъп до личните данни на разследвани граждани и всякаква друга тяхна информация, съществуваща в онлайн пространството. Това включва както публично достъпни блогове и профили в социални мрежи, така и банкови сметки, имейли, телефонни разговори и дори домашните им компютри. Вашата задача като следовател, избран измежду хиляди кандидати извън Нацията, ще е да преценявате кои парчета информация биха послужили на разследването и кои – не.

Orwell - Keeping an Eye On You

Агент на Orwell

Всичко започва с първия ви ден на работа, когато все още неизвестно лице детонира бомба в оживен парк. През следващите пет дни, разпределени в петте глави на играта, ще трябва да откриете извършителя и да предотвратите нова трагедия. Започва се с един – единствен заподозрян, след което постепенно разширявате кръга, докато събирате информация за него, неговите близки и приятели.

Orwell функционира под така наречен „Етичен Кодекс„, чиято цел е да предотврати злоупотреба със системата. Според този кодекс, информацията, изпратена от вас в Orwell, се преглежда втори път от Съветник, работещ за програмата, който е също и връзката между Orwell и властите в Нацията. Важно е да се отбележи, че представителят на програмата няма достъп до ресурсите, с които разполагате вие и ще разглежда изпратената информация извън контекста, в който сте я намерили.

Геймплей

Преследвайки уликите, с които разполагате, системата ще маркира определени парчета текст, които биха могли да са ви полезни, в синьо или жълто. Маркираните в синьо текстове могат да се качат в Orwell веднага, но дори една шега между приятели, извадена от контекст, би могла да прозвучи като сериозна заплаха срещу сигурността на Нацията.

Маркировката в жълто пък подсказва за конфликт на данни, все пак дори иначе добрите граждани имат дни, в които им се иска да взривят някого, но това не означава, че биха го направили. Или може би биха? Това ще трябва да решите вие. Системата не ви задължава да се запознаете с всички страни на истината или дори с цялата налична ви информация. Колко сериозно ще се отнесете към властта, която имате над живота и съдбите на обектите на разследването ви, зависи изцяло от вас.

Orwell - Keeping an Eye On You

Избирайте внимателно

В Orwell всеки избор е от значение и оставя траен и осезаем отпечатък върху играта и в живота на героите. Ключовите парчета информация, които са нужни за предвиждането на историята, са малко и не могат сами да решат съдбата на някой герой, което поставя властта изцяло в ръцете на играча. Ще простите ли престъпление или ще го накажете с цялата строгост на закона? Ще подкрепите ли тоталитарния режим в Нацията или ще помогнете за сриването му? Решението е изцяло ваше!

Orwell e сравнително кратка като продължителност, но с изключително силно послание, което става по-актуално с всяка изминала година.  Ако все още не сте имали възможността да я опитате, играта има и безплатно демо, което ще ви позволи да изградите лични впечатления, без да инвестирате нищо освен малко свободно време. Неотдавна беше обявен и вторият сезон – Orwell: Ignorance is Strength. Аз го очаквам с нетърпение, а вие?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Иванов