Прометей

Нека поговорим за Прометей

По кината вече върви „Пришълецът: Завет“, който все още не съм гледал, но ще направя в най-скоро време. Дали ще оправи малко горчивия Прометейски вкус? Надали. Но това е друга тема и за нея няма време, както са казали Ъпсурт. Нека минем на темата, която си харесах, а именно – „Прометей“.

С идването на „Пришълецът: Завет“ седнах да изгледам филма отново. За последно го бях гледал преди цели 5 години на кино. Доста вода и време изтече оттогава – все още съм бил млад левент на 20+ години и съм имал сравнително идеалистичен поглед за нещата. И помня, че излязох от киносалона и бях: „Абе, ставаше този филм. Не беше нещо уникално, ама ставаше. Беше ок.“

5 години по-късно…

Петък вечер е и аз сядам да си преговоря нещата. Пускам сагата Прометейска, хващам нещо да си гриза и чакам да видя има ли нещо, което преди 5 години не съм видял, някой детайл, който съм пропуснал.

Не. Няма. Даже хванах повече неща, които ме дразнят. Подозирам, че всички сте гледали Прометей, но ако не сте – сами ще видите защо може да си го спестите.

 • Първо безумие – голяма част от екипа на кораба са учени, но реално се държат като идиоти. В момента, когато кацат на планета и засичат, че има малко кислород, свалят маските. Ало, учените, с докторати и прочее, явно образованието през 2090-нам си коя година е ужасно. Тука и малките деца знаят, че има бактерии, дето се носят по въздуха, ама вие на чужда планета свалихте каските, без да сте го тествали внимателно? И това е обяснено с 3 думи – Не бъди скептик. ВТФ?!
 • Второ безумие – имаме един „учен“, който специализира картография, явно, понеже има едни топки, дето сканират пейзажа. Този тип като видя един труп и каза: „Ааа не, аз се махам, не съм дошъл за това!“ и се загуби. Човекът, който е картограф, се загуби. А хората от кораба не си дадоха зор да го извикат и да го питат: „Шшшш, ало, нашият, къде се моткаш, всички се прибират?“ Не, оставиха го да си гние там и чак като хората се прибраха се питаха – абе къде са ония бе? Гениално.
 • Трето безумие – картографът и учен биолог са се загубили. Моткайки се, намират купчина трупове – чудна работа. В този момент, капитанът им казва по радиото от кораба: „Момци, тука на 1 км от вас сондата засече живот.“ И те му казват: „Копеле, това е ужасна новина, понеже гледамe тука купчина трупове.“ При което той им отговаря: „А, няма грижи, сондата спря да го засича, не се косете.“ И после капитанът СТАВА И СИ ОТИВА, БЕЗ ДА КАЖЕ НИЩО ПОВЕЧЕ, докато онези двамата викат истерясали за повече инфо. Йес, о капитан, май капитан.
 • Четвърто безумие – биологът напълни гащите, когато видя космически труп, ама като видя извънземна змия, веднага полази да я гали. Това в рамките на няколко часа, след като малко преди това гледа камара трупове. Евалата, брат, заслужил си си титлата „учен“. Не са ли правили проверки тия хора колко са кадърни, преди да излети тоя кораб?
 • Пето безумие – на картографа му се стопи маската на главата, след като по нея падна малко кръв от космическата и черна извънземна гняс. Това го превърна в зомби, което никой не разбра, че се движи, докато не стигна до вратата на кораба, където се беше сгънал на 16. Тия хора от кораба ко правят през цялото време, дейба?
 • Шесто безумие – когато гигантски космически кораб с формата на геврек се търкаля към тебе, как би избягал от него? Като бягаш настрани? Не, разбира се – бяга се точно по пътя му.
 • Седмо безумие – цялата идея за пътуването се крепеше на идеята, че извънземните са говорили за тази планета. Първо, как са намерили планетата, когато картата им беше 6 топки? Само едни 6 планети с такава конфигурация ли има в цялата вселена? Освен това се оказва, че тази планета е нещо като лаборатория. Защо извънземните ще ни казват къде им е лабораторията? ЗАЩО?
 • Осмо безумие – хората бяха с еднаква генетична структура като големите бели извънземни. Защо ние не можехме да дишаме на планетата, а те можеха?
 • Девето безумие – в един момент в специалната капсула на Чарлийз Терон има медицинска маса, дето трябва да е специално за нея. И когато женската главна ученка отиде дам да си направи секцио, се оказа че капсулата е калибрирана САМО ЗА МЪЖЕ?!
 • Десето безумие – сцената, в която капитана отиде да прави секс с Чарлийз Терон – каква беше връзката с всичко останало? Нито показа нещо специално за героите, нито им разви образите, нито даде нещо на историята на филма, просто беше там, за да я има.
 • Единадесето безумие – когато виждат извънземните постройки никой не се шашва, никой не ахва, всички са – а, постройки, супер. Копеле, току-що разбрахте, че не сте сами във вселената, че има извънземни, че те са ходили на земята. Обаче не, всички са спокойни, все едно пореден ден в офиса.

Наред с тези сценарийни лайна, „Прометей“ е заснет супер. Всичко е красиво и шарено, и светло, и бяло, даже стерилно такова. Това е готин контрапункт с кораба на извънземните, който е мрачен и готически, и бутоните му са меки яйца. Има страхотни сцени, чудесни пейзажи, позицията на камерата е супер през цялото време и ни показва всичко, екшънът е добре заснет и монтиран, компютърната графика е супер. Актьорите също се справят много добре, особено Фасбендър, който е над всички като андроида социопат.

И въпреки всички безумия, части от филма работят. И то добре. Но цялото куца ужасно. Ако мога да сравня „Прометей“ с нещо, представете си го така – взимате 11 от най добрите нападатели във футбола и ги слагате да играят в един отбор. Само те, никой друг, само нападатели. Това е обещаващ отбор, нали? Да, ама не – понеже няма защита, няма халфове, няма вратар. Имаш чудесни индивидуалности, които са способни на супер неща в нападение. Ама не са добър отбор и ще губят много. Е, това е „Прометей“ – добри индивидуални моменти, но като цяло е слаб.

Дано „Пришълецът: Завет“ не разочарова.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Виктор Янков

Виктор Янков е изестен като Lopi и пише неща в интернедите вече повече от 10 години. Подвизава се като маркетинг/копирайтер в Ancient Media, а когато не работи кара колело / сноуборд, гейми и гледа сериали и кино.