Саундтрак

Някои от най-добрите саундтрак плейлисти на 21-и век

Един от най-важните елементи в даден филм, който може да направи една продукция велика, е неговият саундтрак. В най-добрия случай подходящата песен, поднесена в точния момент, е в състояние да превърне всяка сцена в нещо незабравимо. Естествено, това може да е както някоя нечувана досега мелодия, в която да се влюбите, или пък вече позната песен, която да преоткриете по нов начин.

И така, решихме да ви предложим няколко интригуващи саундтрак листи, озвучавали кино произведения от настоящия 21-ви век.

„Скот Пилигрим срещу света“ (Scott Pilgrim vs. The World)

Как можете да направите един разкъртващ саундтрак с оригинално звучащи инди-гаражни песни? Лесно – наемате Бек (Beck), който да напише музиката, естествено. Целият филм на Едгар Райт (Edgar Wright) e пропит с несравнимото олдскуул (и може би малко, но в точно количество какафонно) звучене на гаражна банда. Това се усеща осезаемо още с първата песен – We are Sex Bob-omb. Освен споменатия вече Бек участие вземат и Broken Social Scene, Frank Black, а също и редица други музиканти и групи. Накратко, траклистът би могъл да се сравни с покана от приятел за ъндърграунд-инди шоу, където бирата е много и обилна, а музиката – неочаквано добра.

„Момичета от класа“ (High Fidelity)

Ако ще правиш филм за едни от най-големите музикални сноби в този шоубизнес, то добрият саундтрак е задължителен. И за всеобщо щастие „Момичета от класа“ е чудесен пример именно за това. Вдъхновен от новелата на Ник Хорнби, носеща същото име, филмът на Стивън Фриърс се справя перфектно с пренасянето на действието и нюансите на снобизма от Лондон в Чикаго, където героят на Джон Кюсак – Роб Гордън, собственик на музикален магазин, се влюбва отново и отново, в съзвучие със саундтрака на безупречния живот, който самият той е създал за себе си. Филмът се фокусира върху хора, заобиколили се с токсичното влияние на усещането за превъзходство, базирано единствено на техните музикални познания и вкус. Успоредно с развитието на историята, саундтракът преминава през различни музикални жанрове от последните десетилетия, варирайки от психоделични рок химни като “You’re Gonna Miss Me“ до по-семпли песни, представени от ранните Steroloab.

Морски живот със Стив Зису (The Life Aquatic With Steve Zissou)

Принципно съм огромен фен на всеки саундтрак във филмите на Уес Андерсън. И тук, следвайки специфичния си музикален стил, режисьорът използва смесица от класически поп песни и стари рок хитове. Тук са включени Joan Baez с „Here’s to you“, The Zombie с „The Way I Feel Inside“ и дори двойна доза Дейвид Бауи с „Queen Bitch“ и „Life on MarsС развитието на историята се появяват и оригиналните композиции на Марк Матерсбау и Свен Либек. Но безспорно тайното оръжие на саундтрака са кавърите на бразилския актьор и музикант Сеу Хорхе (Seu Jorge), който преработва акустично емблематични песни на Бауи, представяйки ги по един различен и специфичен начин. Той прави това до такава степен, че дори самият Бауи изразява положителното си впечатление от кавърите…

https://www.youtube.com/watch?v=FkLcIy9v5Lw&list=PLN-3ij4w3F4wDYtv7By13_uu2yX1g4rhM

Popstar: Never Stop, Never Stopping

И накрая – един саундтрак, който доказва, че за да направиш великолепен траклист не е необходимо да използваш чужди песни. Накратко, филмът, който излезе миналата година, представя историята на Бийбъро-подобна поп звезда, решила да поеме по пътя на собствената музикална кариера. На фона на фабулата вървят безумно озаглавени авторски песни, които обаче звучат изключително добре. Например, „Equal Rights“ ще ви накара да онемеете и след това да избухнете в смях, докато „Karate Guy“ е абсолютна безсмислица. Личният ми фаворит тук безспорно е „Things in My Jeep„, където текстът се фокусира върху пич, който описва нещата в своя джип! При това с помощта на Linkin Park

Tenacious D And The Pick Of Destiny

Още един пример за перфектен саундтрак, сътворен от експлозивното дуо Jack Black и Kyle Gass. Филмът е наситен с подобаваща епичност от отварящата Kickapoo до разтърсващите последни акорди на Beezleboss (The Final Shutdown). Историята проследява приключения на младата и жадна за слава група Tenacious D, която започва да търси легендарното китарно перце на съдбата, даващо уникални умения на всеки свой притежател. С времето саундтракът се превръща в емблематичен за мюзикъл жанра, а с участие в него се разписват рок музиканти като Ronnie James Dio и Dave Grohl.

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Мирослав Даскалов

Почти завършил юрист с нестихващо вдъхновение и отдаденост за най-тежките музикални жанрове, любител музикант (и покрай това - басист :D ), който обича да запълва и малкото си свободно време с нови хобита.