Заглавна картинка на статията "Vela - невидимата иновация на Microsoft"

Vela – невидимата иновация на Microsoft

Живеем във вълнуващи времена, където се водят жестоки битки между производителите на най-използваното устройство в историята – смартфонът. Компании като Google, Apple и Samsung се надпреварват непрестанно за първото място, предлагайки какви ли не иновации и подобрения. Последното наистина забележимо подобрение са екраните, които достигат до ръба на самия телефон, покривайки огромна част от предната повърхност на смартфоните. Е, имаше време, когато Microsoft за малко да задминат всички останали в това отношение с проекта си Vela.

Снимка на Microsoft Vela

Проектът Vela

Появиха се данни за прототипен модел на Windows Phone с кодовото име Vela. Това е ранна разработка, която по-късно се превърна в съвсем обикновения Lumia 435. Vela е снабден с така популярния днес екран, който достига почти всеки ръб на предната част на телефона.

Снимка на Microsoft Vela

Функция, с която днешно време се гордеят в Samsung, Google и Apple с моделите S8, Note 8, Pixel 2 XL и iPhone X. Разработката дори предшества Xiaomi Mi Mix! Това бе телефон, който спомогна миналата година за популяризирането на екрани, които се разпростират от край до край. Другата изненада е, че Microsoft са планирали да пуснат модела на цена под 200 щатски долара. Компанията е смятала да рекламира телефона като бюджетно решение с екран, който досега не е бил виждан в никой телефон.

Снимка на Microsoft Vela

Скрити иновации

Както при амбициозния проект на компанията Sharp – Aquos Crystal (друг концептуален телефон, изпреварил времето си със своя екран), Microsoft са планирали да сложат предната камера в долната част на телефона.

Снимка на Microsoft Vela

Това подсигурява тънкостта и изчистения дизайн на горната част на рамката. За момента не можем да очакваме подобно решение от големите играчи на пазара, когато имаме интересната концепция на Apple. Все пак, решението за камерата в долната част на телефона остава доста интересно.

Снимка на Microsoft Vela

Макар и от Microsoft да обявиха официално, че Windows телефоните са достигнали края на своето съществуване, лесно можем да видим как компанията е била на ръба да предизвика истински фурор на пазара. Това е едно от доказателствата, че мисленето в перспектива и иновацията често са подминавани незаслужено, когато стане дума за Microsoft.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.