Комета Астероид Метеороид Метеор Метеорит

Комета, астероид, метеороид, метеор и метеорит

Знаете ли, че…

Комета е сравнително малко тяло от Слънчевата система, което обикаля около Слънцето. Когато това тяло е достатъчно близо до него, то изобразява видима на Земята кома (размит контур – заради излъчването на Слънцето), а понякога и опашка.

Астероидите са малки тела от Слънчевата система, които обикалят около Слънцето. Те са изградени от камъни и метал, но могат да съдържат и органични съединения. Астероидите са сходни с кометите, но нямат видима кома (размит контур или опашка).

Метеороидът е малка скала или частица от отломка от Слънчевата система. Те варират по размер от прах до 10 метра в диаметър ( по-големите обекти обикновено са посочвани като астероиди).

Метеороидът, който навлиза в земната атмосфера и изгаря в нея, е известен като метеор. Ако ви се е случвало да гледате нощното небе и сте забелязвали лъч светлина – така наречената „падаща звезда“, всъщност сте видели метеор.

Метеорит се нарича метеор, който оцелява при попадане в земната атмосфера и се сблъсква с повърхността на Земята. Метеоритите са много ценени от учени и колекционери. Тяхнаха стойност може да достигне стотици хиляди долари. Както има търсачи на злато и диаманти, така има търсачи (ловци) и на метеорити.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg