Начало / Технологии / Наука / Астероид се разминава със Земята на 16 000 километра
Астероид 2017 GM заснет с 30 секундна експозиция от обсерваториите Тенагра в Аризона, САЩ. Кредит: Джанлука Маси / Михаел Шварц
Asteroid 2017 GM заснет с 30 секундна експозиция от обсерваториите Тенагра в Аризона, САЩ. Кредит: Джанлука Маси / Михаел Шварц

Астероид се разминава със Земята на 16 000 километра

В началото на април астероид с размерите на кола се размина със Земята на изключително близко разстояние, преди да се върне обратно в Космоса.

Астероид 2017 GM е открит на 3 април от обсерваторията „Маунт Лемън“ в Аризона, САЩ, и след няколко часа се доближава на разстояние 16 000 километра от Земята (или 4% от разстоянието до Луната). За сравнение, повечето комуникационни спътници се движат по орбита на височина над 32 000 километра – два пъти повече от разстоянието, на което се е разминал астероидът.

„Той е сред 10-те астероида, за които е известно, че са се приближили най-близо до Земята“, пише италианският астрофизик Джанлука Маси в блог поста си. Маси е съосновател на проекта „Виртуален телескоп“, който е помогнал да се установи орбитата на астероида.

Всъщност, списъкът на Международния астрономически съюз за преминавания на астероиди го поставя на пето място сред преминалите най-близо до Земята. Освен това  2017 GM е астероидът, приближил се най-много до нас от февруари 2016 г. насам. Очаква се астероидът 2012 TC4, който е пет пъти по-голям от 2017 GM, да премине на още по-близко разстояние от Земята – 14 400 километра, на 12 октомври тази година.

Разбира се, забелязването на преминаващите астероиди зависи много от техниката, с която ги наблюдаваме. В състояние сме да забележим тези малки небесни тела, преминаващи между нас и орбитата на Луната, само от няколко десетилетия.

Колкото повече наблюдаваме, толкова повече астероиди виждаме. Малко преди 2017 GM близо до Земята преминават два други астероида. Разстоянията от тях до планетата ни са съизмерими с това до Луната.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.