22 януари

22 януари: Уговорен е строежът на Третото чудо на модерния свят

Днес, 22 януари, ще Ви разкажем за някои знакови събития, случили се в света на технологиите през годините. Ще правим това за всеки един ден от годината и се надяваме информацията вътре да Ви бъде полезна. Ето ги и тях:

22 януари 1903 г. – Договор за строеж на Панамския канал

На тази дата САЩ и Колумбия сключват договор за строежа на Панамския канал. Той разделя Северна и Южна Америка и е обявен за едно от седемте чудеса на модерния свят. Панамският канал е дълъг 81,6 км, дълбок е 12,5 м и е широк 150 метра. След последното му подобрение, приключило през 2015 година, през него могат да преминават супертанкери с водоизместимост до 170 000 тона.

Панамски канал

22 януари 1939 г. – Атомът на урана е разделен на две

На днешния ден през 1939 година в Колумбийския университет е разделен на две атомът на урана. 92-рият елемент от Периодичната таблица е тежък и силно токсичен метал, притежаващ блясък. Използва се за атомни оръжия, ракетно гориво, атомни електроцентрали. Най-големите производители на уран в света са Канада, Австралия, Нигер, Намибия и Русия. У нас също се (е) добива(л).

Уран

22 януари 1984 г. – Първата реклама на Macintosh

Годината е 1984, датата – 22 януари. Apple официално пуска реклама на своя продукт Macintosh. Тя добива толкова широка популярност, че се прожектира дори в кината.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg