Изображение: Pexels
Изображение: Pexels

Как компютърът ви показва вярната дата дори и след години

Случвало ли ви се е да включите стария си компютър след месеци или години и да установите, че все още показва вярната дата? Може би сте се питали защо става така. Ето и отговора.

Що е то RTC/CMOS

В дънната платка на компютъра има полупроводников чип, захранван от батерия, който отброява времето, докато компютърът е изключен. Нарича се Real-time Clock (Часовник в реално време; RTC) или CMOS (Complementary Metal-oxide Semiconductor; допълнителен полупроводник с метален окис).

CMOS чипът (познат още като CMOS RAM) е памет, която освен това запазва BIOS информацията от компютъра. Паметта е енергозависима, затова чипът се захранва от батерия с нисък волтаж, която има среден живот от пет до десет години. Батерията на настолните компютри прилича на сребриста монета.

В новите компютри, включително лаптопите, RTC чипът е компактен и често непроектиран за подмяна от потребителя. Нуждата от такива чипове отпада все повече с времето заради развитието на бързата интернет връзка. Едноплатковите компютри, като например Raspberry Pi, нямат часовник в реално време.

Други компактни устройства, като например мобилните телефони, имат вграден чип, но той често няма отделна батерия, за да пести място. В този случай часовникът се захранва от основната батерия на мобилния телефон. Затова и часовникът се нулира, когато отстраните батерията.

Тъй като Apple имат отделно поколение  компютри, CMOS се срещат основно при коппютри с други операционни системи, например Windows. При компютри с Macintosh, чипът се нарича PRAM или Parameter RAM.

PRAM е също захранван от батерия чип, който запазва информацията от компютъра и точното време за компютри с Macintosh. При новите макове PRAM е заменен с NVRAM (Non-Volatile RAM), който не се нуждае от батерия, за да запазва информацията.

NVRAM може да запазва също така информация като резолюция на екрана, ниво на звука, избор на буутващо устройство и други.

Ако искате да добавите нещо, може да оставите коментар по-долу.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.