Какво би означавала една кулинарна революция?

Кулинарна революция – 3D принтирана храна и VR вечеря

Как ще изглежда кухнята на бъдещето? Питали ли сте се, при положение, че днес можем да опитаме всичко – от всяка една част на света, какво ново може да се появи? Истинската кулинарна революция е толкова близо, че почти можете да я вкусите. Ето две тенденции, за които да се оглеждате.

Да ви е сладко!

Принтирайте ми един десерт, моля. 

3D принтирането предлага безкрайни възможности за много области от живота. Сред тях е и кулинарията. Както показва проучване на учени от Университета Фоджа, Италия, новите технологии могат да помогнат и за по-здравословния ни начин на живот. Специалистите, цитирани от Таймс, твърдят, че 3D технологиите ще направят по-лесен живота на средностатистическия родител. Искате децата ви да ядат повече зеленчуци? Няма проблем. Принтирайте им ги с форма, различна от естествената, а те със сигурност няма да ги побутват из чинията. Експертите доказват емпирично, че злоядите деца обожават 3D принтираната храна и благодарение на нея се хранят по-здравословно. Бихте ли повярвали, ако ви кажем, че децата, които мразят зеленчуци, ще се избиват за тях, когато същите тези зеленчуци са във формата на морски чудовища или насекоми? Учените твърдят, че именно тези нестандартни форми ще се превърнат в норми за ресторантите, училищните столове и дори готвенето у дома (честно казано и ние повдигнахме вежда първия път, когато чухме това твърдение, но данните са убедителни).

Бихте ли яли това?

3D принтиран октопод от зеленчуци
3D принтиран октопод от зеленчуци                              Източник: The Times

 

Зеленчуковата смес, от която учените изработват „октоподи“ и „насекоми“, включва банани, фасул, гъби и мляко. Всичко това минава през 3D принтера. Ето колко прост е процесът:

 

Процес на изработване на 3D зеленчуков октопод
Процес на изработване на 3D зеленчуков октопод. Според учените от Университета във Фоджа, проучването ще доведе до кулинарна революция, а децата ще се научат да хапват храни, богати на витамини, минерали и фибри.
Освен за нестандартна форма, 3D принтирането може да се използва и за постигането на по-автентична форма на различни храни. Скорошно проучване на специалисти от Австралия е насочено към хората, страдащи от дисфагия (затруднение да се преглъщат храни или течности). Често това заболяване засяга възрастни хора и води до дехидратация, недохранване или дори смърт.
3D принтирането на храна може да помогне по много начини. Първо, позволява да се използват различни материали за приготвяне на храната – по-мекички и по-лесно смилаеми. Второ, ако се прави директно в болниците и хосписите, това ще спести много големи разходи по транспорт на храната. Трето, важна е естетиката.

Искате ли парче пица?

3D принтирана пица
3D принтирана пица                                                            Източник: All About 3D Printing

Защо и това е кулинарна революция?

Подобно на децата, възрастните хора също стават придирчиви към храната, която консумират. Лекарите, които се занимават с пациенти с дисфагия, често срещат трудности с това да ги накарат да ядат каша, която не им изглежда апетитна. Много често тези възрастни пациенти са и с деменция. Когато обаче храната им прилича на… ами на храна, то тогава всичко е наред. Благодарение на 3D принтирането, в хранителната смес могат да се добавят или извадят конкретни елементи, а накрая ястието пак да изглежда както си трябва. За Австралия проучването е важно, тъй като специалистите очакват една четвърт от населението на страната да е над 65-годишна възраст към 2045 година.
Очаква се в най-близко бъдеще да можем да си правим „персонализирана“ порция от всяка една храна, точно с веществата, от които се нуждаем. Например, когато ни трябва повече желязо сутрин или през напрегнат уикенд – просто го добавяме в сместа и неусетно ставаме по-здрави и по-силни. Представете си да имаме сензор, които регистрира точно от какво имаме нужда в момента, след което автоматично се свързва с принтера, за да ни даде точно това, което не ни достига.

Време е за кулинарна революция. За всички сетива!

Бъдещето е тук – храната като преживяване във виртуалната реалност. Нека за десерт ви разкажем за Project Nourished.

Естествено, ще ви предложим един много здравословен десерт – почти без калории. Какво би било, ако можехте да вкусите всяко едно нещо на земята – истинско или измислено, и да не наддадете нито грам. Звучи прекрасно за т.нар. „бикини форма“ за плажа, нали? Project Nourished е най-просто казано едно гастрономическо преживяване във виртуалната реалност. Ангажира се всяко едно от сетивата ви – вкус, обоняние, звук, допир и зрение. Създателите на проекта обещават, че ще можете да вечеряте например в любимата си приключенска книга, както и да ядете неща, които просто ги няма на нашия свят.

В действителност храната, която бихте вкусвали, ще е смес от водорасли, квас и насекоми. 😀

Ето тук може да погледнете представянето на проекта:

А как всъщност действа?

Освен VR очилата, които стимулират визуално и изменят чисто естетическия вид на храната, която приемате, разполагате с:

  1. Ароматен дифузер – използва се за разпръскване на апетитен аромат.
  2. Преобразовател на костно звукопредаване – малко устройство, което имитира звуците, които правите по време на дъвчене, и ги подава директно до тъпанчетата ви.
  3. Жироскопски прибор (като лъжица с жироскоп) – позволява собственото движение на хранещия се да се пренесе и във виртуалната реалност.
  4. Виртуална коктейлна чаша – чашата с вградени сензори е съд за течности, а като пиете от него, във виртуалната реалност се симулира, че сте се опиянили.
  5. 3D принтирана храна – служи като средство за предаване на вкус, текстура и консистентност, а всъщност е здравословна и (по някои критерии) „гадна“ смес.

Звучи доста интересно, нали?

А има и доста потенциални приложения – когато сме на диета, за хора с алергии или диабет, за възрастни и деца, за хора на различни континенти, разделени от океани и планини, които искат да вечерят заедно, за хората, които летят на крилете на фантазията си и биха искали да вкусят нещо невиждано, за хората, които реално летят в космоса и копнеят за нещо по-вкусно.

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Таня Гатева