Заглавна картинка на статията "Хакери задействат сирените в Далас, САЩ над дузина пъти"

Хакери задействат сирените в Далас, САЩ, над дузина пъти

Късна петък вечер. Ранна събота сутрин. Какво може да се случи? Е, освен над 156 алармени системи и сирени, задействани в Далас, щата Тексас, от хакери.

Ария от сирени, причинена от хакери посред нощ

Алармените системи започнали своя вой малко след полунощ петък вечерта. Те били спирани и пускани наново над дузина пъти през цялата нощ, преди дежурните работници да деактивират системата изцяло. „Концертът“ продължил до 1:20 сутринта. В този момент служителите на реда заключили, че това не е извънредна ситуация и не е проблем със самата система. В резултат на това те деактивирали системата изцяло.

От градската управа се опитали да съобщят на гражданите, че това не е извънреден случай и няма причина за притеснение. Въпреки това постъпили огрмно количество обаждания към местната полиция с въпроси и панически коментари. Към номер 911 е имало над 4400 обаждания между 11:30 вечерта и 3:00 сутринта, което е двойно повече от обичайните обаждания за една нощ. В пика на обажданията гражданите били оставяни да изчакват на телефонната линия до 6 минути, докато целта на градските власти е това време да не е повече от 10 секунди.

Управата на града открила как системата е била компрометирана. В момента тече процес по обновяването ѝ така, че това да не може да се повтори. Самата система е била активирана наново неделя на обяд и промени за подобряването ѝ са били правени през целия уикенд. От властите не оповестяват дали се знае кой е отговорен за атаката срещу системата. Все пак предположенията са, че извършителят е някой извън организацията, но все пак е бил в границите на града.

Градската управа е приела хакерската атака много сериозно и отговорното звено в местното правителство е придвижило проблемите с алармената система до най-високо ниво.

Jennifer Staubach Gates, служител на общинския комитет по безопасността, коментира: „Ако това наистина е хакерска атака, това е изключително тревожно. Ако някой се опитва да се намесва в нашите системи за извънредни ситуации, имаме голям проблем. Трябва да разберем какво точно се е случило и какви дупки в сигурността имаме“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.