Европейска нощ на учените 2018

Организират 4 конкурса за деца и младежи за Европейска нощ на учените 2018

Европейска нощ на учените 2018 ще бъде съпътствана от цели 4 конкурса за деца, ученици и младежи на възраст до 29 години. Инициативата за това е на REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) – 20-месечен проект, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020„.

REFRESH е един иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19, в който участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна с програма в 14 селища. Тя обхваща дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети. По винаги вълнуващ начин!

Самата Европейска нощ на учените ще отбележим на 28 септември 2018 г. и 27 септември 2019 г. През 2018 година фокус ще бъдат Европейска година на наследството и Европейска столица на спорта. През 2019 година ще се направи връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Конкурсите

По този повод, тази година ще се проведат 4 конкурса за млади откриватели. И за четирите срокът за подаване на проектите е до 20 септември 2018 година.

REFRESH Фото и видео представлява фотоконкурс и видеоконкурс за млади хора. Така участниците са предизвикани да намерят науката около себе си. Те могат да направят снимка или селфи с мобилните си телефони или да заснемат 3-минутно видео на научна тема. По време на Нощта на учените ще бъдат наградени най-добрите работи.

REFRESH Touch е за рисунка, насочен към деца и младежи със слухови увреждания, за начина, по който те се виждат в науката. Техните творби също ще бъдат показани по време на Нощта на учените.

REFRESH Voices е за серия от аудио записи, посветени на научни теми. Те ще бъдат представени по време на събитието, като ще бъде възможно изтеглянето им специално за хора с увредено зрение. Идеята е да се увеличи обемът на аудио библиотеката и тя да бъде ценен и достъпен ресурс за хора със зрителни увреждания и трудности при четенето.

REFRESH Момичета в науката представлява онлайн конкурс за есе. Той е насочен към момичетата и по специално за това как те се виждат в науката и технологиите. Победителите ще бъдат наградени по време на Нощта на учените.

Сред наградите са електронен четец, абонамент за списание БГ Наука, научна тениска по избор, книгата „(Не) обикновените животни“ и други.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.