Домейнът на кирилица .ею

Домейнът на кирилица .ею става все по-популярен

Домейнът на кирилица .ею отбелязва напредък и през втората година от съществуването си. От създаването преди две години, новорегистрираните .ею домейни са почти 2 000, като общият брой на регистрираните домейни на кирилица достига над 3 000.

„Основната ни мисия в EURid е да подкрепяме стремежа на Европейския съюз за многоезичие и културно многообразие в интернет. Домейнът на кирилица .ею не само позволява по-лесен достъп до новите технологии на родния ни език, но и запазването на езика ни сред нашите съграждани, живеещи по целия свят“, отбеляза Пламена Аржант, българският мениджър, който отговаря за страната ни в EURid. Това е организацията, която управлява европейските домейни от името на Европейската комисия.

В същото време, европейските домейни .ею и .eu са все по-популярни сред българите. Регистрациите им към края на 2017 година достигат растеж от над 30%. Това е вторият най-голям темп на нарастване в Европа. За сравнение, общото нарастване на регистрираните .eu домейни е 1.8%, като единствено Австрия има по-голям темп на регистрация на европейските домейни.

Добрите резултати на растеж на България се задържат и през първото тримесечие на 2018 година, когато отново надминават 30% в сравнение с първото тримесечие на 2017 година.

От създаването си през 2007 година, общо регистрираните .eu домейни достигат 3 824 289. Най-много са регистрираните в Германия – над един милион.

Technology.bg честити на всички свои читатели 24 май – Ден на славянската писменост и култура!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.