Начало / Технологии / Desktopography – концепция за дигитално бюро
Заглавна картинка на статията "Desktopography - концепция за дигитално бюро"

Desktopography – концепция за дигитално бюро

В началото на 90-те години на миналия век учените от Xerox Parc показаха футуристична концепция, наречена Digital Desk. Тя изглеждаше като всяка една работна станция, с изключение на разни чудати джаджи, които висяха отгоре. Две видеокамери, поставени над бюрото, улавяха всяко движение на човека, който е седнал да работи. До камерите имаше прожектор, който прожектираше екран на компютър върху повърхността на бюрото.

Дигиталното бюро, изпреварило времето си

С помощта на тази джаджа от Xerox, хората можеха да правят щури неща, като например да избират и удебеляват параграфи от текст на книга, да „влачат“ думи по документи, и какво ли още не. Попълването на финансови документи бе изключително лесно. Всичко ставаше с докосване и „влачене“. В един миг границите между физическия и цифровия свят бяха размити. Хората вече не се нуждаеха от клавиатура, мишка и екран, за да ползват възможностите на компютъра. Всичко, което трябваше да направят, бе да седнат и да се насладят на информацията, прожектирана пред тях.

Снимка на Desktopography

Въпреки своята иновативност (или може би точно заради нея), Digital Desk така и не набра популярност. Технологията тръгна в друга посока – стъклените повърхности на смартфоните, таблетите и лаптопите. Но учените не се отказаха от тази идея. Сега, повече от 35 години след първоначалната реализация, тези полудигитални, полуфизически работни станции може би ще намерят приложение.

Снимка на Desktopography

Наистина искам да разбия комуникацията с устройствата чрез малките екрани и да я изведа изцяло в нашия свят.“ коментира Robert Xiao, компютърен учен от университета Carnegie Mellon. Неговият проект Desktopography ще въведе концепцията на Digital Dest в нашия модерен свят.

Desktopography

Както Digital Desk, Desktopography прожектира цифрови програми, като календари, карти или документи, върху бюра, където хората могат да взаимодействат с машината с ръце. Основната разлика е, че Desktopography работи по-добре и по-прецизно, отколкото Xerox някога са си мечтали. Устройството работи със специална камера и портативен проектор. То може да се монтира директно върху стандартна фасонка в обикновена лампа за бюро.

Снимка на Desktopography

Камерата създава триизмерна карта, която се обновява постоянно и следи кога различните обекти се движат и кога ръцете ви влизат в действие. Тази информация се предава през „мозъка“ на устройството, който улавя разлики между пръсти и неща като гумичка или молив. Тази функционалност е важна, тъй като Desktopography работи като уголемен тъчскрийн. „Искаме интерфейса да се изолира от физическите обекти, а не от вашите ръце.“ коментира Chris Harrison, директор на института.

Просто идея или реален бъдещ продукт?

Тук стигаме и до по-големия проблем с прожектирането на цифрови изображения върху физически повърхности. Нашето работно място обикновено не е подредено. Ама изобщо! Xiao е разработил продукта си така, че да използва алгоритми, които да различават неща като книги, листове хартия, чаши с кафе и други. След това устройството пресмята най-доброто място, където да прожектира изображението на вашата екселска таблица. Desktopography дава приоритет на плоски и чисти повърхности. В случай, че има пречки, причинени от други обекти, изображението ще се прожектира върху най-близкото подходящо място. Ако преместите вестника си или радиото, алгоритъмът ще го разпознае и ще преоразмери изображението. „То ще открие най-доброто място„, казва Harrison. „То може да се окаже върху корицата на книга, когато това е по-добрата опция пред поставянето на изображението между два други предмета.

Разработчиците смятат да интегрират камерата и проектора в обикновена LED крушка. Това би позволило на подобно устройство да бъде по-достъпно за обикновения потребител. В сегашния си вариант, устройството е на цена от около 1,000 щатски долара. В бъдеще Harrison смята, че може да смъкне цената до около 50 щатски долара. „Това ще е една скъпа крушка“, коментира той. „Но ще е доста евтин таблет.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.