Пет технологични критерия за подбор на гейминг слушалки

Да си геймър, е призвание и начин на живот. Всеки един отдаден на каузата ентусиаст инвестира безценни часове от ограниченото си денонощие в покоряване на различни куестове и минаване на нови и нови нива.  Тази дейност повишава адреналина и разсейва съзнанието от стресовите ежедневни ситуации. Но за да се насладят хората в максимална степен на преживяването, се изисква и финансова инвестиция в подходящо компютърно устройство, клавиатура, колони, мишка.

Челно място сред оборудването за геймъри заемат и различните видове слушалки. Те са “подправката”, която ангажира сетивата ни в атмосферата на играта, едновременно отделяйки ни от разсейващите фактори в околния свят. Ако сте геймър и тепърва ви предстои да си купите подобни устройства, горещо препоръчваме да обърнете внимание на петте най-важни параметъра, които специалистите от Digital Box препоръчват, по отношение на подбора на професионални геймърски слушалки.

Удобство и степен на напасване към главата и ушите

Ако сте запален геймър, слушалките по всяка вероятност ще прекарат дълги часове на главата ви, така че няма как да не посочим комфорта като първостепенен фактор при избор. Макар и не толкова “технически”, колкото универсален параметър, удобството е изключително важно за здравословното ни състояние и за добавената стойност, която извличаме от гейминга като дейност. Още повече че никой няма желание да страда от постоянни болки в главата, врата или мускулите в тази област, особено когато е можело да бъдат изцяло избегнати.

Изолация на странични шумове и качество на звука

Геймърите са подчертано взискателни към качеството на звука, което устройствата могат да произведат. То провокира сетивата им да се пренесат в атмосферата на играта и да се почувстват пълноценна част от виртуалната реалност. Трансцеденталният преход би бил още по-успешен, ако слушалките разполагат с добра изолация и способност да блокират страничните шумове, които, освен да дразнят, могат да доведат и до разсейвания, влияещи на постигнатите крайни резултати. В допълнение, за нежелани се считат и шумове, произхождащи от самите слушалки, като пукане, прекъсвания или заваляния.

Специфики на материалите, вложени в направата на слушалките

Повечето слушалки са изработени от пластмаса, и то не особено скъпа пластмаса. Следователно, могат да се счупят или повредят изключително лесно, дори само след лек натиск. В случай че държите на издръжливостта и запазване на добрия перформънс за дълъг период от време, насочете се към модел с метални елементи, който придава здравина на цялата конструкция. По-качествените материали са предпоставка и за по-висока степен на вече споменатото удобство, особено ако използваме аудио приспособленията в продължение на часове.

Характеристики на микрофона

За непросветените микрофонът не е от особено значение, но истинските геймъри знаят, че това далеч не е така. От техническа гледна точка, опциите за него е да е вграден или външен, със способност да се разкача при необходимост. Първият тип обикновено е по-евтин, като съдържа всичко необходимо в рамките на едно устройство. Често е и по-естетически издържан. Предимството на слушалките с допълнително поставен микрофон е несравнимото качество на звука, поради което и хората, които са решили да инвестират, да се насочат именно към тази конкретна опция.

Жична или безжична връзка, лагове и живот на батерията

Макар че безжичната връзка се оказа модерна в последните години, благодарение на свободата, която дава, жичните устройства все още разполагат с несравними плюсове. Част от тях са по-конкурентната цена, по-голямото разнообразие от модели на пазара и липсата на постоянна необходимост от зареждане. Това са и причините повечето заклети геймъри да се насочат към класическия вариант с кабел.

Ако обаче все пак изберете безжични слушалки, проучете какво е забавянето в преноса на звука, с което трябва да се съобразите. Уверете се също така, че животът на батерията им е поне 20-30 часа, за да не бъдете прекъснати ненадейно точно в най-неподходящия възможен момент.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)