корпоративна сграда с логото на apple

Apple започва производство на собствени графични процесори

Технологичният гигант Apple се придържа към политиката на максимален контрол върху създаването на различни компоненти за своите устройства.

Дългогодишното партньорство с Imagination Technologies, чиито графични процесори (GPU) компанията използваше, е към своя край. От централата в Купертино съобщават, че поемат дизайна и производството на GPU. Тази новина бе съобщена от Imagination Technologies, които вече няма да бъдат ексклузивен производител на тези чипове за Apple. Това е естествена и очаквана стъпка за калифорнийската компания. През последните години тя закупи няколко компании, произвеждащи различни компоненти за нейни устройства.

В iPhone 7 е използван PowerVR GT7600 GPU, който е същият и за предишния модел – iPhone 6s. Този процесор притежава нужните характеристики, но няма да се  задържи дълго на върха, предвид възможностите на конкуренцията. Apple са известни с нежеланието си да работят с партньори, неспособни да изпълнят строгите им изисквания и стандарти.

Тази промяна изглежда ще се отрази положително върху Apple. GPU бяха сред малкото компоненти, върху чието производство компанията нямаше контрол.

Ефектът върху Imagination Technologies

Британската компания почти изцяло зависи от поръчките на Apple. Решението на американския ѝ партньор ще окаже сериозен негативен ефект върху нея. След обявяването на новината цената на акциите на Imagination Technologies се понижи с 67%.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Веско Тодоров