Новият iMac Pro – интервю с Диян Неделчев

Миналия месец Apple оповестиха най-новия MaciMac Pro. Най-мощният Mac ще бъде пуснат за продажби през декември тази година.

Характеристики

Новият Mac ще бъде изключително силна машина и ще бъде предназначен само за професионалистите с най-високи изисквания. Процесорът на новия iMac Pro ще бъде с до 18 ядра, 22 teraflop-a на GPU-то и бързо SSD. Мониторът ще бъде с размер 27 инча, а дисплеят му ще бъде Retina, като резолюцията е . Дизайнерите са заложили на неутралния цвят космическо сиво (space gray). Стартовата цена на новия iMac Pro е доста солена – 4999 $! Първите доставки се очаква да бъдат направени през месец декември тази година. От Apple казват, че са направили пълен редизайн на цялата машина и са постигнали с до 80% по-добро охлаждане. За процесор Apple залагат на добре познатия Intel Xeon, а за видеото – на Radeon Pro Vega. В допълнение към машината ще има цели 4 Thunderbolt 3 порта!

За днешното интервю се допитахме до нашия колега и съмишленик Диян Неделчев. Диян е програмист и разчита всекидневно на работата с разнообразни тежки приложения, като за 20-годишния си опит е намерил решението в лицето на Apple продуктите, сред които и iMac моделите досега:

Здравей, Дидо, какво можем да очакваме от новия iMac Pro?

Здравейте! Нещо красиво и сиво! Една ключова дума – „performance“. Използват се много силни компоненти, когато е нужно да се работи с тежки софтуери или бърза доставка на резултатите (видео обработка (4K), 3D rendering). Всички текущи конфигурации на iMac са с „i“ (i5, i7) процесори, като за първи път Apple ползват в този модел компютри Xeon. До момента такива процесори бяха налични единствено в Mac Pro.

iMac Pro - поглед отгоре

Кое от тези неща те кара да се чувстваш най-ентусиазиран и защо?

Ентусиазъм в IT техниката – доста голям скок от това, което е съществуваща линия в iMac. iMac Pro е много специфична машина. Не е за всеки и не е нужно да бъде. В момента ползвам актуалната версия на iMac, конфигуриран с i5 процесор и 24 GB памет. Върши ми идеална работа за това, за което го ползвам (включително и игри). След като видях този сериозен upgrade, ентусиазмът е около новините, свързани с предстоящото излизане (предполагам също декември) и на новия Mac Pro, който се разработва сега.

iMac Pro 2017 - въздушен поток

Каква е целевата аудитория на новия iMac Pro?

iMac Pro не е за всеки. Не става въпрос за цена, а за ненужно високия performance, ако се използва само за интернет, гледане на клипове, Word/Excel обработка.
Apple много точно казват за кого е – видео редактори, 3D аниматори, музиканти, дори софтуерни специалисти, хора, занимаващи се с наука. Ако някой има излишни 5000 $ за основната конфигурация, също може да реши да си го купи. Ще има много apple fans, които ще го направят.

iMac Pro 2017 - конфигурация с три монитора

Защо да купим iMac Pro, а не някой друг продукт на Apple?

Можете да си купите всеки един продукт на Apple! Това ще е едно от най-хубавите неща, които могат да ви се случат в деня на покупката и много дни след това. Всеки според нуждите си. Ако пътувате много, тогава имате чудесен избор между Macbook (12″ – прекрасна малка машинка) или Macbook Pro (13″ или 15″). Ако няма да се използват много тежки приложения, бюджетен вариант с Mac Mini плюс външен монитор също е ОК като комбинация. Текущата версия на iMac (5к дисплей) с новата 7-а версия процесори на Intel са много добра комбинация. Идеални са за работа в офис, а и имат много приложения, искащи сериозна мощ на всеки един компонент – видео, процесор, диск. Ако сте от групата хора, за които споменах, то след няколко месеца и на бюрото ви може да има прекрасна сива, мощна и красива машина, наречена iMac Pro.

Цената от 4,999 $ заслужава ли си?

Да. Абсолютно реална цена за качеството на компонентите, заложени в iMac Pro. Нека не се забравя, че освен мощен процесор, бърз диск (SSD само), upgrade до 128 GB DDR4 RAM, Radeon Pro Vega видео, тази машина разполага с много добър 5К дисплей – 43% по-светъл от предходните версии. Всеки може да каже: „Аз ще си сглобя за по-малко пари“, и сигурно е прав, ако няма нужда от цялата тази мощ или от чудесен монитор, който да дава много точно представяне на цветове.

Екипът на Technology.bg благодари на Диян Неделчев за неговата отзивчивост и отделеното време! А вие също споделете с нас какво мислите за новия iMac Pro. За финал ви оставяме с официалното представяне на машината:

https://www.youtube.com/watch?v=0mVVQhpGk1o

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.