SpaceX
Изображение: SpaceX

SpaceX май започва отново да изстрелва ракети от 16 декември

Нима SpaceX успя да се възстанови само за 2 месеца

Изглежда, че от SpaceX планират отново да започнат изстрелване на ракети само след три седмици. Това е забележително, имайки предвид катастрофалната експлозия на ракета от 1 септември.

Насрочената за изстрелване дата е 16 декември, потвърждават от Iridium, доставчик на сателитни комуникации. В изявление на сайта си те съобщиха, че именно на тази дата с Falcon 9 ще изстрелят серия сателити.

Компанията отбелязва, че това изстрелване е зависело от Федералната авиационна администрация (FAA). Одобрението й е било необходимо, заради разследването на експлозията от първите дни на септември. Този инцидент повреди сериозно стартовата площадка на SpaceX в Cape Canaveral във Florida. За щастие компанията има още 2 площадки, които могат да се използват. Не е ясно обаче на коя от тях ще бъдат изстреляни сателитите на Iridium.

До този момент SpaceX не е потвърдила официално дали ще изведе космически кораб извън орбита на Земята. Би било доста впечатляващо, ако операцията се окаже реална, имайки предвид, че на техния конкурент Orbital ATK му отне почти 2 години да се възстанови преди да изстреля своята ракета Antares през октомври тази година. Нека си припомним, че през октомври 2014 година Orbital също преживя инцидент с експлозия.

Какви са плановете на SpaceX

Idium заявиха, че планират да изстрелят 70 свои сателита в общо 9 курса с ракетата Falcon. SpaceX вероятно в момента имат доста неизпълнени задачи на своите клиенти, тъй като преди експлозията те успяха да направят само едно изстрелване, което се осъществи около месец преди експлозията.

Един от тези клиенти е НАСА. SpaceX трябва да прави доставки на товари до Международната космическа станция (МКС) с нейната капсула Dragon.

SpaceX имат грандиозни цели. През следващата година те очакват да изстрелят своята огромна нова тежка ракета Falcon за първи път. Тя ще бъде най-мощната ракета, въведена в експлоатация. Компанията се надява да започне да извежда и хора в орбита към края на 2017 година.

Всичко това зависи от темпа, с който SpaceX ще се върнат в играта. Колкото по-бързо успят да го направят, толкова по-добре.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg