Начало / Технологии / 22 SMS факта, които може би не знаете
sms

22 SMS факта, които може би не знаете

Системата за кратки съобщения – или SMS, както е известна, е революционна за начина, по който комуникираме. 15 милиона съобщения се появяват на мобилните ни телефони всяка минута от деня. Критиците на писането на съобщения твърдят, че това убива стойностния разговор и със съкратените си думи уврежда нивото на грамотност. Но не отричат, че писането на съобщения се е превърнало в глобален феномен. На 3 декември 1992 година е изпратен първият SMS. Текстът е изпратен от компютърния инженер Нийл Папуърт, работещ в Sema Group. Съобщението „Весела Коледа“ е изпратено до директора на Vodafone Ричард Джарвис. SMS-ът е изпратен от компютър до мобилен телефон Orbitel 901.

По случай 25 години от изпращането на първия SMS ви представяме 22 любопитни факта, които може би не знаете:

Първоначалната идея

Идеята за текстовите съобщения идва от пейджърите, които могат да получават само цифри. В един момент някой осъзнава, че ако се обърнат определени цифри с главата надолу, те изглеждат като текст. Например 07734 става „hello (здравей)“.

SMS за вътрешна комуникация

Първоначално изпращането на SMS e предвидено като начин за вътрешна комуникация във фирмите. Компаниите за мобилни услуги в Обединеното кралство не са смятали, че хората биха искали да напишат съобщение, когато могат просто да се обадят.

Първият SMS, изпратен от мобилен телефон

Първият SMS от мобилен телефон e изпратен през 1993 година. Тогава Nokia пуска на пазара първия телефон, с който могат да се пишат съобщения. По това време изпращането и получаването е било безплатно, но само ако и двете страни са в една мобилна мрежа (ограничението продължава няколко години).

Първи съобщения между различни мрежи

Писането на SMS-и започна да навлиза през 1999 г., когато стана възможно да се изпращат съобщения между различни мобилни мрежи. Друг съществен принос има фактът, че телефоните станаха по-достъпни за тийнейджъри. На Нова година през 2003 г. броят на изпратените SMS-и за деня достига 100 милиона. Сега изпращаме повече от 7 трилиона съобщения всяка година.

Първи SMS в България

Първият SMS в България е пуснат през 1999 година в мрежата на Мобилтел.

sms

Дължина на SMS

Обикновено SMS-ите са ограничени до 160 знака. Цифрата е избрана, защото проучванията показват, че повечето пощенски картички са били около тази дължина. Най-новите мобилни телефони позволяват изпращането на до 20 страници наведнъж.

Гласуване със съобщения

През 2002 г. конкурсът за песен Евровизия въведе гласуване със SMS. За първи път системата е използвана в събитие, обхващащо цял континент и влива нов живот в ежегодната поп екстравагантност.

SMS-ите в политиката

Тони Блеър е първият министър-председател, който използва кратките съобщения, за да отговаря на въпроси от гласоподавателите – през ноември 2004 г. Неотдавна излезе новината, че Дейвид Камерън е подписвал съобщенията си с LOL (Laughing out Loud), защото е мислел, че означава Lots of Love (С много любов).

Най-често използвана функция

Писането на SMS е втората най-често използвана функция на мобилния телефон. Първата е проверка на часа. Което води до опасения, че писането на SMS-и ще сложи „край“ на часовника.

Световен рекорд

Андрю Аклин, от Охайо, притежава световния рекорд за най-много изпратени или получени съобщения за един месец – 200 052.

Печалби

Около 75 милиарда британски лири годишно печелят компаниите за мобилни услуги само от кратките съобщения. 72% от англоезичните възрастни по цял свят изпращат SMS-и. Най-много съобщения се изпращат между 10:00 и 11:00 вечерта.

Животоспасяваща операция чрез SMS

През 2008 г. британският хирург Дейвид Нот изпълнява животоспасяваща операция на ранен тийнейджър, докато е на доброволна мисия в Конго. Той получава стъпка по стъпка инструкции как да извърши операцията от колега чрез SMS. Операцията е била успешна.

SMS кралица

Мелиса Томпсън, на 27 г., от Салфорд, е настоящата SMS кралица. През 2010 г. само за 25,94 секунди пише: „Пираните от рода Serrasalmus и Pygocentrus са най-свирепите сладководни риби в света. В действителност те рядко нападат човек.“ Това е най-бързото време, регистрирано за това изречение, което се използва като мярка за скоростта.

Не пиши по време на шофиране!

21-годишната Чанс Бот пише на свой приятел докато шофира към вкъщи от колежа: „Трябва да се откажа от писането на SMS, защото мога да умра при автомобилна катастрофа, а тогава как бихте се чувствали?“ Секунди по-късно нейният пикап изскача от мост и пада в 10-метрово дере. Тя оцелява и сега води кампании срещу писането на съобщения по време на шофиране, което е причина за 200 000 катастрофи годишно в САЩ.

sms

SMS съкращения

Ето и някои от най-често използваните SMS съкращения, които въпреки че са на английски, се използват и в останалия свят: LOL – laughing out loud; 99 – parent no longer watching; L8R – see you later; IMO – in my opinion; IDK – I don’t know; FF – friends forever; ZZZ – bored; CUZ – because; AFAIR – as far as I can remember; SWYP – so what’s your problem?; TIME – tears in my eyes; XOXO – hugs and kisses; OMG – oh, my God.

Малко статистика

Филипините са най-лудата по писане на съобщения нация в света. Средно един филипинец изпраща по 189 SMS-а на седмица. За сравнение във Великобритания този брой е 50. Въпреки това броят на изпратените съобщения в Обединеното кралство се е удвоил през последните четири години. Французите са най-малко пишещите SMS-и в Европа. Средният потребител във Франция изпраща по 20 съобщения на месец.

SMS или обаждане

Проучване на SecurEnvoy разкрива, че изпращането на SMS е толкова популярно, че повече от половината от нас по-скоро биха изпратили на приятел съобщение, отколкото да му се обадят. Сред 25-35-годишните само един от всеки 10 би предпочел лична среща пред съобщенията. По-рано тази година кратките съобщения изместиха обаждането като най-популярната форма на комуникация чрез мобилен телефон.

Кой пише повече съобщения

Мъжете пишат повече SMS-и, отколкото жените Съобщенията обикновено се четат в рамките на 15 минути от получаването и им се отговаря до един час.

Ново заболяване

Постоянното писане на съобщения доведоха до откриването на ново медицинско състояние, наречено теносиновит. То води до възпалени сухожилия на палеца и също така е наречено BlackBerry палец.

Води ли до пристрастяване?

Според проучване на Университета Куинсланд в Австралия писането на съобщения може да бъде толкова пристрастяващо, колкото и пушенето.

sms

По всяко време ли изпращаме SMS?

Според едно проучване 11% от хората под 25 години са изпращали SMS, докато са правили секс. Един на всеки четирима души е изпращал съобщения по време на сватба или погребение.

Помага или пречи на грамотността?

Често сочат писането на съобщения като вредно за езиковите умения. А проучване от 2007 г. обвинява навика за повишаване на нивата на неграмотност в Ирландия. И обратното, няколко други изследвания показват, че „говоренето с пръсти“ може да помогне на децата да развият езиковата си компетентност и е съчетано със силно разбиране на граматиката и фонетиката.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.