21 февруари: Първият парен локомотив е създаден от Ричард Тревитик

21 февруари 1804 г.

Ричард Тревитик

Създаден е първият парен локомотив в света. Неговият изобретател Ричард Тревитик е английски минен инженер. В локомотива могат да се возят осем души.

21 февруари 1947 г.

Полароид

На бял свят излиза първият фотоапарат „Полароид„. Тези апарати са известни и под името „Ланд камери“. Те са наречени така на своя създател Едуин Ланд. Произвеждат се между 1947 и 2008 година.

НАСКАР

На същия ден, 21 февруари 1947 г., са създадени и НАСКАР. Сериите по автомобилен спорт се провеждат в САЩ. По време на Сухия режим в страната трафикантите на алкохол модифицирали автомобилите си така, че да бъдат по-бързи от полицейските. Те провеждали състезания на плажовете в Дейтона. Постепенно спортът събирал все повече привърженици, особено след края на Втората световна война. Оформили се и правила. Първото официално състезание на НАСКАР се провежда през 1948 година, като победител е Ред Брайтън с Форд. Шампионат обаче не се провежда, тъй като, с оглед лошата икономика тогава, участниците не могли да си осигурят гориво.

21 февруари 1972 г.

Луна

Безпилотният съветски космически апарат „Луна 20“ каца на Луната. След кацането апаратът предава към Земята заснети кадри от лунната повърхност. Механичната му ръка взема 55 грама лунна почва и я поставя в херметизиран контейнер в горната част на апарата. Част от образеца е предаден на американски и френски учени за изследване.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg