18-те най-добри гейминг саундтраци основно изображение

18-те най-добри гейминг саундтраци

Много отдавна мина времето в което игрите бяха прости цъкалки с монотонно и докарващо до нервен срив озвучение, в наши дни често те имат впечатляващи гейминг саундтраци, създадени от професионални композитори и често – включващи песни на световни звезди.

С малко помощ от нърдската армия във Фейсбук, по-долу ще намерите класация на най-добрата игрова музика евър.

Но извън класацията, трябва да почнем с това – каквото и да си говорим, друга мелодийка от игра която да съм си тананикал докато имам sexy time – няма.
https://www.youtube.com/watch?v=mnipB_8Br8U
 

World of Warcraft

ММО чудовището на Близърд вече 13-та година води класациите за…ами за почти всичко, и спрямо огромното количество труд и ресурси, хвърлени за играта, това едва ли изненадва. Епичните оркестрални изпълнения вършат прекрасно работата си – а именно, да бъдат фон на безкрайния потоп от геройства които трябва да извършиш, за да спасиш Azeroth.

 

Need For Speed

Почти безкрайната серия на Electronic Arts за нелегални улични гонки с годините се превърна в неразделна част от поп-културата, машина за пари с гаргантюански размери, и вдъхновение в живота на немалко перничани и жители на китния софийски квартал Люлин. Макар и всяка следваща част да е по-слаба от предишната, а холивудската екранизация да е по-зле дори от повечето гаври на Уве Бол, то музиката е винаги на ниво -от далечната 1996-та насам. От рап и поп през техно до метъл, всяка част на играта предлага надъхващ и високоадреналинов звук, каращ дори най-свития и богобоязлив геймър временно да се почувства като Шумахер. Преди удара в дървото, нали…

 

Doom 2016

Какво може да направи безкрайното клане на извънземни демони дори по-яко? Ами бесен индъстриъл саунд, напомнящ леко епичната касапниця която Marylin Manson сътвори за OST на първия Resident Evil филм. Наистина, не ми трябва да слушам това дълго за да поискам едно BFG и известно количество гадове за анихилиране.
https://www.youtube.com/watch?v=LhIS4FdS7co
 

Witcher 3

Третата част от епоса на вечно готовия да яде, пие и шиба (и само понякога – да убие някой друг митологичен звяр) вещер Гералт освен всичко друго, предлага и страхотна музика. Няма какво да ви обяснявам, чуйте сами.

 

Star Craft 1&2

Отново Blizzard. Отново епични игри. Отново симфония (с малко жици за пикантност). Пускайте слушалките и for Aiur!

 

Elder Scrolls

Всяка една от частите на мащабното екшън-RPG, барабар с недотам успешната му MMO версия предлагат приятен OST. Приятен ли, я чуйте това долу и кажете не искате ли да заколите някого…

 

Mass Effect

Космическата епопея на Electronic Arts има много достойнства и музиката е само едно от тях. Атмосферичен електро ембиънт с немалко оркестрации и хорови изпълнения, музиката и в трите части е подходяща за скъпа холивудска продукция и определено се запомня. Предстоящата Mass Effect : Andromeda има много да доказва…

 

Diablo 1, 2 & 3

Да, дори на мен ми писна от близърдски игри в този лист. Но какво да направим, хората си знаят работата и я вършат добре (и скъпо платено, Жокера може да бъде спокоен). Какъв саунд ли би подхождал на безкрайния демонски геноцид водещ играчите до портите адови и отвъд? Нещо тежко и мрачничко, бих казал…

 

Vampire  – Bloodlines

Както подхожда на едно истинско вампирско заглавие, музиката от Bloodlines е тежка, мрачна и секси, заиграваща се интересно с джазови, блус и ейсид теми, на фона на предимно dark ambient саунд.
https://www.youtube.com/watch?v=bss8vzkIB74
 

Transistor

Непренциозното инди заглавие предлага красива графика, зарибяващ геймплей и страхотен OST. То и какво ли можеше да се очаква от създателите на Bastion.

 

Assassin’s Creed

Всяка част от преминаващия през вековете стелт епос на Ubisoft носи нотките на своята епоха – и във всяка има какво да се чуе. Все пак за мен най-добри си остават пиратските шантита от Assassin’s Creed : Blag Flag

 

Fallout

Пост-апокалиптичната серия е озвучена с комбинация от нео-класически симфонии и безкрайно добре подбран рок от 50-те и 60-те години на миналия век по начин който докарва усмивка и неочаквано често кара днешния геймър да си тананика мелодии от абитуриентския бал на баба му. Да, и Елвис участва, разбира се.

 

TZAR: Burden of the crown

И ний сме дали нещо на света…

Освен нали, народната музика изпратена в космоса от Вояджър, едно-две забележими участия на Eurovision и превърналата се в идиотски мегахит Валентина Хасан – а именно, музиката от първата българска игра TZAR : burden of the crown. Макар и звучащи в архивния MIDI формат, епичните бойни теми до ден днешен докарват носталгични сълзи в очите на не един роден геймър. И има защо.

 

GTA

Автоджамбазката поредица предлага нелош подбор от песни, създавайки приятна атмосфера в света на кофти престъпните типове около които се върти поредицата. От Queen до Ice Cube, тук има ВСИЧКО.

 

Devil May Cry 3

Тотална касапница, това което струи от аудио системата ви напълно подхожда на ставащото на екрана. Сбъркани японци.

 

Lineage 2

Вехтото, но все още обичано корейско MMO има повече от вдъхновяващ саунд. Над 9 часа от него при това. Чуйте сами.

 

Guilty Gear series

Казах ли нещо за сбърканите японци по-горе? Франчайза биячки на SEGA не отстъпва

 

The Legend Of Zelda : Ocarina of Time

За завършек, след толкова много мрак и жици, няма как да не споменем и музиката към Ocarina of Time. Приятна, лежерна и изпълнявана до ден днешен от повече симфонични оркестри по света, отколкото можете да си представите.

Пропуснахме ли нещо? Искате ли да добавите? Пишете смело!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Стефан Червенков

Блогър, автор, отдаден геймър и запален фентъзи фен. В малко по-широк план - създател на онлайн обществото NerdsBG, бивш автор към Lifestyle и Webcafe, имащ 1-2 награди за фентъзи разкази и трето поколение фен на ЦСКА.