„Черната пантера“ – Пазителят на Уаканда

След като видяхме „Черната пантера“, не можем да не споделим впечатленията си с вас – нашите читатели. Според нас филмът не е нещо супер надъхващо, след което да отворим вратата на изхода от киното с кунгфу ритник, но не е и някоя боза, която да ни накара да си тръгнем на тридесетата минута.

Екипът на „Черната пантера“

В „Капитан Америка 3“ се запознахме с новия герой, за когото Marvel не ни каза абсолютно нищичко. Единственото, което разбрахме за него е, че може да се бие. В черния котешки костюм с лилав оттенък се разхожда Чадуик Боузман, или Т`Чала, както ни го представиха в новия филм.

Двамата злодеи (то без тях не може) са Юлисий Клоу (Анди Съркис) и Ерик Килмонгър, който във филма е наричан и Н`Джадака. В ролята е Майкъл Б. Джордан.

Трите поддържащи женски роли принадлежат на Лопита Нионг`o, която играе Накиа – любовта на Черната пантера, сестра му – Шури, която ни е представена от Летита Райт, и генерала на угандската армия –  Окойе. Тук виждаме Данай Гурира в ролята.

Раян Куглър е режисьор и единият от двамата сценаристи. Другият е Джо Робърт Кол.

Екипът на Черната Пантера

Кой всъщност е Черната пантера?

Преди да започнем да говорим за филма, нека ви кажем съвсем малка част от историята на този супергерой.

Едноименният герой на Marvel не е просто синът на убития в „Капитан Америка 3“ уакандски крал. Черната пантера e всъщност титла, която получава законният владетел на африканската страна Уаканда. Тя се предава като наследство в кралското семейство.

Героят е създаден от легендарния Стан Лий и се появява за първи път в комикс през 1966 г.

Черната пантера е всъщност първият чернокож супергерой, който Marvel публикува. Преди него има много малко цветнокожи герои, но никой от тях няма суперсили.

Преди да се появи за първи път на екран в игрален филм през 2016-а година, можем да видим героя на много места, включително видео игри и анимационни филми на Marvel.

Черната Пантера - комикс

Филмът

Откъм замисъл филмът не е никак лош. Има си почти всичко – смях, драма, предателство, екшън и разбира се – обрат, който никой от нас в никакъв случай не очакваше. (wink, wink)

Два часа и половина гледаме черни пантери с лилав или златен оттенък в костюма, носорози, горили и един мармот, който завива шоколад в станиол.

Хубаво нещо, което ни прави приятно впечатление, е режисьорската работа. Бойните сцени не се показват от 13 камери една след друга и можем реално да проследим какво се случва в боя и да влезем в екшъна.

Ефектите са много добре направени и нищо не е прекалено пресилено. Личи си, че някой се е постарал, за да може сцените да изглеждат максимално реални.

Много ни харесват детайлите, на които определено е обърнато внимание. По време не ритуала по коронясване на новия крал на Уаканда дотолкова повярвахме на актьорската игра, че се почувствахме африканци и започнахме да ритаме по седалките на предния ред в ритъма на песента им.

Окойе - Черната Пантера

Откъм актьорска игра също нямаме забележки. Всички актьори, чиито герои са уакандски жители, изглеждат и говорят изключително убедително. Do you know dae way?

Това включва плешиви жени, размахващи сгъваеми копия, и хора, които си ползват устните за чинии. И гореспоменатите се придвижват с футуристични невидими кораби.

Досега Уаканда ни беше само спомената на няколко пъти – нямахме никаква идея как изглежда тя. След като героите влязоха през таен вход, разположен измежду разни храсталаци и дървета, останахме с виснала джука и вдигнати вежди. Небостъргачи, почти като тези в Дубай, са първото нещо, което виждаме от африканската страна.

И въпреки всичките модерни сгради и на пръв поглед футуристичния вид на Уаканда, на покривите на сградите виждаме оплетени от слама и клони… КОЛИБИ.

Уаканда - Черната Пантера

Хиляди години Уаканда се е крила зад репутацията си на бедна страна от Третия свят, но нещата не стоят точно така. Преди години на територията на страната се разбил метеорит, но това донесло само плюсове. Оттогава уакандците започнали да добиват най-силния метал, познат на човека – вибраний.

С помощта му страната успява да напредне невероятно много в сферата на технологиите. Тия хора си имат всякакви готини джаджи и оръжия, направени от вибраний.

Борбата на крал Т`Чала

Новият крал на Уаканда трябва да намери равновесието между това да бъде Черната пантера, да бъде добър крал за народа си и да направи най-доброто за страната си. *спойлери* След ритуал, в който Т`Чала е заровен в пясък, той вижда баща си и води разговор с него за това как да управлява родината си.

Ти си човек с добро сърце. Трудно е за човек с добро сърце да бъде добър крал.

T`Чака и T`Чала

Дилемата на новия крал е дали да помогне на света с уакандските ресурси, или страната да продължава да крие възможностите си. Опасността е, че вибраният може да се използва за недобри цели и светът да обвини Уаканда, което би могло да доведе до война.

Досега страната е оцеляла, защото е крила напредъка си, но сега Т`Чала трябва да вземе трудно решение, което ще бъде от особена важност за бъдещето на Уаканда.

Но освен крал, Т`Чала трябва да бъде и Черната пантера, което е не по-малка отговорност. Той е длъжен да предпази страната и народа си от Килмонгър, който иска да изнася вибраний, за да покаже на света, че Уаканда не е обикновена страна от Третия свят.

*Спойлер* Не му стигат на Черния мачък тия глупости, та и още един злодей. Той обещава на свой сънародник и приятел, че ще накара Клоу да си плати за сторените злини и ще го върне в Уаканда, за да бъде изправен на съд. Пантерата обаче се проваля, което го поставя в много лоша светлина пред народа му, който започва да се обръща срещу него.

Следвайки въпросния сънародник и приятел – У`Каби – цялата армия на Уаканда започва война срещу Черната пантера и всеки, който застава на страната на краля. Получава се едно страшно мазало, в което не успяхме да проследим почти нищо. Все едно сме настъпили някого в дискотеката.

Освен всичко изброено, Т`Чала е изправен и с една горчива истина за постъпките на баща му, докато е бил на трона. Това го съкрушава и заличава и без това малкото увереност, останала в него.

Тчала - Черната Пантера

История на злодеите

За пръв път видяхме Ерик, а Юлисий успяхме да разгледаме по-обстойно в „Черната пантера“. Тези обаче си имат своите места и в комиксите на Marvel.

Юлисий Клоу

  • В комиксите

Клоу се появява за първи път в комиксите през 1966 г. Той е син на нацисткия военен престъпник Колонел Фриц Клоу. Изпратен е в Уаканда от Адолф Хитлер, за да изучи вибрания и тайните му. След Втората световна война се връща в Белгия и отглежда сина си, разказвайки му приказки за Уаканда.

Клоу става физик, но вместо да завърши изобретението си, той решава да „мине напряко“ и да използва вибраний, за да го захрани. Резултатът от кражбата на редкия метал е очеваден. Крал Т`Чака, който е тогавашната Черна пантера, започва да гони Клоу, за да спре опустошителния му план.

Крайният резултат е смърт за T`Чака от ръката на Клоу. Естесвено, синът на уакандския крал тръгва на отмъстителна мисия. Клоу се измъква, но губи ръката си.

Юлисий Клоу - Комикс

  • Във филма

Юлисий Клоу направи силно включване с ролята си в „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“. Тук представянето му също не е никак лошо, даже му се кефим на това, че е супер изтрещял чичак.

Юлисий е единственият външен, който е видял чудесата на Уаканда и е излязъл жив. Същевременно, нали си е набрал малко вибраний – да си има. По думи на покойния баща на сегашната Черна пантера – крал Т`Чака, той е откраднал всичкия им вибраний. Това не е точно така.

В „Ерата на Ултрон“ Юлисий губи ръката си в една доста кратка схватка със злия робот, дело на Тони Старк и Д-р Банър. В новия филм виждаме, че използвайки вибраний, Клоу е намерил доста яко алтернативно решение и дори го ползва за базука.

Юлисий Клоу - Черната Пантера

Ерик Килмонгър

  • В комиксите

Ерик Килмонгър за пръв път се появява в комиксите през 1973 г. Създателите му са Дон Макгрегър и Рич Бъклър.

Родом от Уаканда, под името Н`Джадака. Когато Клоу напада Уаканда, бащата на Ерик е негов помощник. Клоу губи битката и родителят на момчето е убит, а семейството му прогонено от родната си страна.

Н`Джадака се установява в Ню Йорк и започва да планира отмъщението си. По-късно е приет отново в родината. Използвайки това, че Черната пантера често отсъства, за да се бие редом с Отмъстителите, той извършва преврат, който обаче е неуспешен и Ерик умира.

След като е върнат към живот от Мандарина (Друг злодей на Marvel), Килмонгър се завръща при своята половинка и двамата започват да планират отмъщението си. Докато Тони Старк и полковник Роудс са на посещение в Уаканда, Ерик убива Черната пантера и хвърля вината върху тях, като се опитва да убеди народа, че той, в ролята на крал, ще им даде желаното отмъщение. Т`Чала обаче се завръща и разкрива конспирацията на Килмонгър. След това, разбира се, го убива.

Ерик е съживен отново и двамата влизат в няколко битки в следващи комикси. Абе, някой в тия комикси умира ли въобще?

Ерик Килмонгър - комикс

  • Във филма

Тук, докато Ерик Килмонгър е още малък, баща му е убит от уакандец и това го озлобява, ама много. Той минава всевъзможни тренировки и се превръща в машина за убиване. В себе си Ерик таи непоносимост към Уаканда и нейните жители, което съвсем ясно се вижда. Крайната цел, която се опитва да постигне, не е чак толкова лоша, но начините и пътищата, по които тръгва, са съвсем грешни.

Самият той каза, че е убивал стотици хора на всевъзможни бойни полета – Ирак, Иран, Пакистан и други, които не помним. За всяко убийство поставя марка на тялото си, под формата на татуировкоподобна точка. Изглежда доста гнусно, ако трябва да сме честни.

Мотивацията на Ерик да бъде лош, е подхранена от чувството му за отмъщение. Както споменахме, баща му е убит от уакандци и той иска виновните да си получат заслуженото. По негови думи те са му отнели всичко, което е обичал и за което го е било грижа.

Този злодей ни харесва и ни е любимият герой от филма. Неговото презрително гето държание към жителите на Уаканда и техния крал не показва нищо друго освен абсолютно презрение и омраза. Той тотално се противопоставя на уакандския начин на живот, култура и традиции.

Младият Майкъл Б. Джордан се представя много добре в ролята и наистина много ни харесва актьорската му игра.

Нашата оценка

Ако трябва да сравним „Черната пантера“ с другите филми на Marvel, то тя е нещо средно между комедията на „Пазители на Галактиката“ и сериозността на „Капитан Америка“. Има своите изключително смешни моменти, но това в никакъв случай не е през целия филм.

След като сложим всичко на везната и прегледаме всички плюсове и минуси, можем да дадем на „Черната пантера“ 6/10. Щеше да е пет, но заради уникално надъхващата музика през почти цялото време му даваме шест. Въпреки сравнително ниската оценка, която даваме на „Черната пантера“, сме благодарни за едно нещо. Никъде във филма не видяхме извънземни, които искат да унищожат Земята.

Петте точки сме отнели заради следните минуси, които ни подразниха:

1) Нямаше абсолютно никаква връзка с друг герой на Marvel. Имаше може би десет момента, които бяха просто идеални за Тони Старк да прелети в червено-жълтата си тенекия, но не го направи. А ние се оглеждахме за теб, Тонка…

2) Филмът беше много добър, но докъм средата, след което стана абсолютно предвидима, американска happy end БОЗА! Стегнете се, Marvel!

3) Докато беше с костюма на Черния мачък, Т`Чака беше абсолютно непобедим и не поемаше никакъв демидж. Ба*ти костюма, майна! Ако главният герой има такъв костюм, как да ни е интересно, знаейки, че той не се страхува от нищо и не може да бъде ранен?

4) *спойлер* Този, който уж предаде Уаканда и се обърна срещу краля си, накрая се отказа от бунтарството и пак смени страните. Ще го решим ли вече, бате – лоши ли ще сме, добри ли ще сме?

5) Африканци, в африканска държава, но говорят помежду си на английски…

Това беше нашето ревю на последния филм на Marvel – „Черната пантера“, чиято премиера е на 16.02 за България. Кажете ни вашето мнение в коментарите и не забравяйте да посетите нашата официална Фейсбук страница – КиноЗона.

 

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Теневски

Ами, биография нямам, защото съм лентяй. Не съм учил никъде, защото прекъснах образованието си, за да седя вкъщи и да играя видеоигри. Тъпо,а ?