vw кемпер
vw

Завръщането на VW кемпeра

Едва ли има човек, който да не е чувал или виждал кемпера на „Фолксваген“. Производството му беше спряно през 2013 г. и оттогава се превърна по-скоро в колекционерски обект, отколкото превозно средство за масите. За тези от вас обаче, на които возилото вече им липсва, имаме добри новини – кемперът се завръща.

Дизайнът на микробуса напомня на стария кемпер, любим на поколения хипита (и не само)

Дизайнът е решен в два тона, подобно на известния си предшественик. Планира се кемперът да се задвижва изцяло от електричество, като батериите се намират под пода му. Разполага с два мотора, разположени отпред и отзад. Теоретичният му пробег е 600 km, ускорява от 0 до 100 km/h за около 5 секунди, а максималната му скорост е 160 km/h. Микробусът е четириколесен с автономно задвижване на всяко колело и мощност 369 конски сили. Интериорът е подвижен и може да се конфигурира по различни начини. Кемперът разполага с много функции, включително гласов контрол и бързо зареждане – може да натрупа заряд от 0% до 80% само за 30 минути. Освен това зареждането става безжично.

Капацитетът на микробуса е осем души, а функцията за автоматично управление позволява на шофьора да завърти седалката си към купето и да си говори с пътниците, без да следи пътната обстановка. Кормилото се прибира в таблото след натискане на логото на „Фолксваген“ върху него. За целта на автоматичното управление микробусът разполага с десет лазерни скенера, с ултразвукови и радарни сензори и камери. Ръчното управление включва и табло, показващо реалната пътна обстановка в увеличен мащаб, което може да се включва към смартфона на шофьора.

Планира се производството да започне през 2020 г.

Засега, разбира се, новият кемпер е все още на ниво концепция, но много скоро ще влезе в производство. Нарича се I.D. Buzz и е част от семейството коли I.D., за които се планира да влязат в производство през 2020 г. Функцията за автоматично управление ще започне да оперира през 2025 г. Микробусът е построен върху новата платформа за електрически автомобили на „Фолксваген“, известна като MEB. Компанията показа прототипа на автомобилното шоу в Детройт в началото на тази година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.