Световата банка за семена

Световната банка за семена в Свалбард получи огромна пратка

Световната банка за семена в Арктическия пояс получи огромното количество от почти 50 000 семена от целия свят

С тях общият брой на съхраняващите се там проби на семена става около милион. Последната доставка е една от най-големите, правени до момента. Тя представлява изключително важна и знакова стъпка към осигуряване на световното хранително разнообразие във времената на най-големите климатични и геополитически сътресения.

Световната банка за семена отваря врати преди почти десетилетие

За това допринасят девет различни институции. Страните, които влагат проби в него, са: Бенин, Индия, Пакистан, Ливан, Мароко, Холандия, САЩ, Мексико, Босна и Херцеговина, Беларус и Великобритания.

Куполът осигурява съхранението на най-важните храни за човека. Това са различни видове пшеница, леща, ечемик, култивиран ориз, боб, нахут, сорго, грах, над 86 вида картофи. Изброените до тук представляват само шепа от всички 930 821 семена, които са депозирани там.

Световата банка за семена

Още от създаването му през 2008 година трезорът се управлява от правителството на Норвегия, Тръста на глобалното разнообразие на посевите и ресурсния център Nordic Genetic. Складът се намира на 1300 км северно от Арктическия кръг, на норвежкия остров Шпицберген. Той съдържа най-голямата колекция на селскостопанско биоразнообразие в света. Тръстът на посевите финансира дейностите по подготовка и изпращане на семена от развиващите се страни до Свалбард, като финансира и част от годишните оперативни разходи на трезора. Nordic Genebank (NordGen) се грижи за сигурността на трезора и за базата данни на съоръжението, която се намира онлайн.

Дублирани проби от някои от най-важните култури в света се съхраняват в студени и сухи пещери. Вграденият във вечно замръзналите естествени помещения трезор може да съхранява до 4,5 милиона проби от цял свят. Известни като „Подземието на Страшния съд“, те пазят резервни копия на семената, в случай на глобални бедствия, причинени от войни, изменение на климата или други природни бедствия.

Свалбард вече е доказал стойността си

Това се случи през 2015 година, когато започна войната в Сирия. Международният център за изследвания в селското стопанство в най-сухите райони ICARDA осъществи първото изпращане на семена от Алепо. От трезора те бяха пренесени в Мароко и Ливан, така че тяхното размножаване да продължи. Наскоро част от семената бяха изпратени обратно в Свалбард.

За жалост, необходимостта от Купола като че ли никога не е била толкова голяма. Причинените от човека климатични промени водят до огромни загуби в реколтата в глобален мащаб. В същото време геополитическата обстановка в света драматично се е насочила към най-лошото. Гледайки от плоскостта на настоящето, бихме казали, че е хубаво да знаем, че такова голямо хранилище на семена все пак съществува.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg