Георги Иванов

Георги Иванов – Първият български космонавт

Знаете ли, че…

Българският офицер генерал-лейтенант Георги Иванов е първият българин, летял в Космоса.

Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 година в Ловеч. Родната му къща е Архитектурно-исторически резерват „Вароша“. Като ученик българският космонавт се занимава с парашуризъм. Той постъпва в Българска армия през 1958 г и завършва Военното училище в Долна Митрополия през 1964 година като инженер-летец и с квалификация пилот I клас.

На 1 март 1978 г Георги Иванов е избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос.  Той се обучава в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време първият български космонавт е изстрелян в орбита около Земята на борда на космическия кораб „Союз-33“ с международен екипаж : командир на полета Николай Рукавишников.

Георги Иванов

На борда на кораба настъпва техническа неизправност, заради която той губи връзка с орбиталната станция „Салют-6“. Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя.

Когато се приземяват, след 31 пълни обиколки около Земята, двамата космонавти се намират на 320 км югоизточно от Джезказган.

След като анализира този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшно развитие на космическите полети.

В Космоса Георги Иванов и неговият колега Николай Рукавишников прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минути.

Спускаемият апарат на Космически кораб „Союз-33“ днес се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „Крумово“ край Пловдив.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Почти юрист, малко журналист и малко повече - дърводелец. Здрасти!