Sony WF-1000X – първите безжични тапички на компанията

Хората, които могат спокойно да ползват Apple AirPods, са късметлии. До момента тези слушалки са единствените завършени и практични  подобни продукти на пазара. За съжаление, не всички потребители могат да се насладят на тях по еднакъв начин. Причината е проста – не всички имаме еднакви уши. Просто не при всички хора Apple AirPods стоят както трябва. Някои хора предпочитат да намерят заобиколно решение като допълнителни уплътнения или други щури идеи, но не всички са готови на подобни стъпки. Да не говорим, че изобщо не е практично или уместно при тази цена за слушалки. Ако сте в подобна ситуация, спокойно можете да разгледате какво предлага конкуренцията. Разбира се, варианта Razer Hummerhead BT (скъпи дядо Коледа…) или нещо подобно е винаги налице, но търсим наистина безжични слушалки. Нещо, което звучи добре, има стабилна връзка с устройството в джоба ви, добра продължителност на работа на батерия и седи удобно и сигурно в ухото ви. Това би трябвало да покрива 95% от критериите за подобни слушалки. За целта се обръщаме към наскоро обявените Sony WF-1000X с надежда да видим истинска алтернатива на Apple AirPods.

 

Sony WF-1000X – първи опит

Хората, които следят пазара на безжични слушалки, се развълнуваха, когато компанията обяви своите Sony WF-1000X. Причината не беше в това, че точно Sony представят подобен продукт. Не. Причината бе, че Sony представят подобен продукт, който включва функция да изолира външния шум. До сега няма друг подобен продукт на пазара. Цената от 443 лева е приемлива. Макар да е над тази на AirPods, все пак е по-ниска от конкурентните компании като Bose и Bragi.

Снимка на Sony WF-1000X

Е, всичко звучи прекрасно. Проблемът? Самите Sony WF-1000X не работят толкова добре, колкото би трябвало. Макар и удобни и с доста добър звук, тези сладури не предлагат стабилната връзка към други устройства, дългия живот на батерията, които ги има в други продукти. И за най-голямо съжаление, шумоизолацията, която е основното предимство на хартия, не работи както повечето потребители биха очаквали.

Дизайн и удобство

Снимка на Sony WF-1000X

Sony са се справили доста добре със задачата да направят тези слушалки сравнително незабележими и дискретни. Те не стърчат прекалено много, когато ги носите и са много удобни. Sony WF-1000X се предлагат в два цвята – черни и златисти. В комплекта ще намерите цели 7 различни накрайника за уши, които гарантират, че ще разполагате с правилния за вас. 4 от тях са силиконови, останалите сa от материал, наподобяващ твърдa пяна. Който и от двата вида да изберете – шансът да не са удобни или да изпаднат по време на носене е почти равен на нула. Слушалките разполагат с бутони за включване/изключване, както и за активиране на шумоизолиращата функция. За съжаление, тези слушалки не са сертифицирани като водоустойчиви. Това означава, че има шанс да се повредят от евентуална пот, която би се появила при тренировка с тях.

Снимка на Sony WF-1000X

Кутийка

Кутийката за съхранение изглежда като издължено хапче. Удобно е за пренасяне в джоба на панталона или якето ви, но отстъпва по удобство на тази, предлагана от Apple. За разлика от тази на Bose, която показва заряда на батерията с натискането на бутон, кутийката на Sony няма подобна функция.

Снимка на Sony WF-1000X

При отваряне на кутийката слушалките вътре светват в червено, когато се зареждат и загасят светлините си, когато са напълно заредени. Същата функция виждаме в задната част на кутийката, точно до Micro USB порта за зареждане. Поставянето на слушалките в кутийката изисква известна доза внимание, тъй като съществува риск от това да не ги закрепите добре и да не се зареждат, докато са там.

Звук

Sony WF-1000X предлагат по-добър звук от очакваното. Мелодиите са ясни и чисти, без заглъхвания и доста балансирани. За всички е ясно, че Bose водят в играта за качество, но от Sony са се справили чудесно със задачата да предложат нещо за всекидневна употреба. Феновете на чистия и силен бас биха останали леко разочаровани, но производителя предлага мобилно приложение, което предлага функцията „bass boost“. С нея слушалките могат спокойно да предложат дълбоките и силни басови звуци, които харесвате.

Снимка на Sony WF-1000X

За съжаление, тези слушалки изобщо не се доближават до другите продукти на Sony откъм звукоизолиране. Компанията е в постоянна надпревара с Bose за първото място откъм активно шумоизолиране. Но все още не виждаме резултати от това състезание при WF-1000X. Тези слушалки не се справят със задачата да изолират заобикалящата ви среда. Резултатът от тази функция можете да си представите като добавите още един лек слой върху изолацията, която предлагат едни обикновени тапички. Разликата е осезаема, когато функцията е активирана, но не е достатъчна, за да ви даде спокойствието, което бихте искали в метрото, трамвая или на булеварда.

Упътване

Повечето хора не са се сблъсквали с тази технология. Безжичните тапички са все още рядкост и не много хора са запознати с това. Макар повечето потребители да не обръщат внимание на упътванията, които идват с джаджите им, винаги е полезно да има подобно нещо, което върши работа. Е, тук имаме… нещо. Това нещо не върши работа. Много биха го оприличили на упътване от IKEA. Виждаме хартийка, пълна с картинки и почти никакъв текст. Упътването, което всъщност е полезно, е налично в Интернет, но това не е ясно показано.

Снимка на упътване на Sony WF-1000X

Батерия

Това не е една от силните страни на Sony WF-1000X. Слушалките издържат средно около 3 часа на батерия. Има вграден глас, който оповестява колко време ви остава, но не е толкова точен, колкото би ни се искало. От него разбираме само дали нивото на батерията е високо, средно или ниско. Бихме се радвали, ако имахме информация за процентите. Като цяло 3-те часа, които издържат тези слушалки са значително по-малко от конкуренцията в лицето на Apple, Bose, Samsung и Bragi. Кутийката, предлагана от Sony, може да презареди батериите грубо още 2 пъти, което ви дава общо 9 часа слушане (с паузи за зареждане). Зареждането на батериите отнема около час и половина, а на самата кутийка – 3 часа. Според Sony, 15 минутно зареждане на слушалките би ви снабдило с достатъчно енергия за около 70 минути слушане на музика.

Снимка на Sony WF-1000X

Свързване

Добрата новина е, че проблемите със свързването от по-ранните генерации, са вече отминали. Случаите, когато блокирате сигнала с части от тялото, са вече в историята. Все пак се случва да попаднем на проблеми с прекъсване на една от двете слушалки за секунда или две. Връзката с различните мобилни устройства е стабилна и сигурна през повечето време. Когато стане дума за лаптопи, историята леко се променя. Връзката с компютър е доста нестабилна и често се случва звука към една от двете слушалки просто да прекъсне. Мобилното приложение предлага избор между качество и връзка като приоритет, но това не помага особено много в подобни ситуации.

Снимка на Sony WF-1000X

Гледането на видео също създава проблеми. Това се получава заради начина, по който се осъществява комуникацията между слушалките. Лявата е основната, която приема сигнала и после го изпраща на дясната, след което трябва да се синхронизират. Това отнема време и причинява забавяне, което никога не се забелязва при слушане на музика. Гледане на видео е друг въпрос. Звукът редовно изостава със секунда или повече.

Снимка на Sony WF-1000X

Друго неудобство е, че телефонните разговори, както и комуникацията с асистенти като Siri или Google Assistant, се пренасочват единствено към лявата слушалка, за да се избегне забавянето. Това би било проблем при хора с увреден слух на едното ухо.

Обобщение

Sony стабилно стъпват на пазара за безжични тапички. Очаквано, първият им продукт не е идеален, но е добър старт за компанията. Цената от 443 лева, обявена в официалния сайт на Sony за България, би накарала доста потребители да се замислят за друга алтернатива на AirPods (може би Samsung Gear Icon?). Като цяло Sony WF-1000X са сносно начало за компанията, но са далеч от успеха на Apple да се справят от първия път. Все пак, личното ми мнение е, че изглеждат по-добре. Вие какво мислите?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.