Samsung CHG90 – 49 инча DisplayHDR съвместимост

С цена от 999 долара, новият монитор на Samsung CHG90 (LC49HG90DMNXZA) поддържа технологията FreeSync 2 на AMD, HDR и новия стандарт DisplayHDR на VESA. Последното, в частност, е голям прогрес напред. А какво всъщност представлява стандартът DisplayHDR – той отговаря за осветеността на панела, измерена в нитове. Samsung CHG90 се квалифицира за DisplayHDR 600, което от компанията поясняват, че означава, тъй като мониторът може да показва HDR съдържание в „ярко осветени помещения“. Не на последно място, за удобството на геймъра е помислено и мониторът е извит. Понеже иначе не бихме могли да обхванем цялото съдържание на екрана, пък дори и да се местим със стол на колелца.

изглед на монитора отгоре показва че той е извит

Досега най-често сме виждали високия клас монитори да имат специално предназначение, според нуждите на потребителите. Висок клас професионални дисплеи, с хардуерно калибриран цвят и IPS панели, с поддръжка на 4К, са налични, но не означава, че са добри за игри. От другата страна са страхотни панели за гейминг, които поддържат FreeSync и/или G-Sync и също са достъпни на пазара. Но те пък не винаги имат идеално качество на картината. 4К Телевизорите с HDR се продаваха за известно време, но не бяха съвместими с FreeSync или G-Sync. OLED телевизорите и няколко монитора бяха налични, с много бързо опресняване на картината, но те не винаги са съвместими с HDR или Adaptive Sync.

картината показва че позицията на монитора може да се настройва по желание в 3 измерения

HDR променя всичко

Разделението на продуктите между качеството на картината на панела и ниските отблясъци в игрите, са често срещани от години. Разделение между OLED, LCD, HDR, 4K, ултрашироките модели от типа 21:9 и новият Samsung CHG90 обаче е нещо ново. Заради него, започваме да виждаме на пазара екрани, които комбинират тези характеристики, без да питат потребителите, дали искат едната или другата технология. И докато Samsung CHG90 не предлага 4К например, той определено съдържа доста от останалите функции.

снимка на панела с портовете на монитора

В заключение може да се каже, че Samsung CHG90 не е точно евтин, но събира в себе си доста добра производителност, в четирицифрената си цена. На вниманието на купувачите трябва да бъде обаче, че голямата ширина е на цената на цялостната резолюция. Защото често срещани са монитори с размери от 27 и 34 инча, които имат резолюция от 3440 х 1440. А в случая на Samsung CHG90, говорим за едва 3840 х 1080 пиксела. Което, в нашия отчасти стандартизиран дигитален свят, означава, че всяко съдържание, което ще гледате на него в 4К, ще има широки черни ленти от двете страни, защото модерните филми и сериали не се предлагат в съотношение на картината 32:9.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Александър Господинов