Самодвижещите се пантофи на Nissan

Комбинирайки традиционното гостоприемство с автономната технология на Nissan, един японски хан посреща гостите си с необичайни удобства: самодвижещи се пантофи, маси и възглавници за сядане на пода.

На пръв поглед ProPilot Park Ryokan прилича на всеки друг традиционен японски хан, или риокан. Намира се в курортния град Хаконе, на около 80 км югозападно от Токио. Известен е с изгледа си към планината Фуджи. Самодвижещите се пантофи са подредени във фоайето, където гостите свалят обувките си. Татами стаите са обзаведени с ниски маси и възглавници за сядане на пода.

Това, което отличава този риокан, е, че пантофите, масите и възглавниците са снабдени със специална версия на технологията за автономно паркиране ProPILOT Park на Nissan. Когато не се използват, с натискане на бутон те автоматично се връщат на местата си.

Първоначално въведена в изцяло новия Nissan LEAF в Япония през октомври 2017 г., ProPILOT Park засича околните предмети и позволява на водача автоматично да паркира колата на избрано паркомясто с натискането на бутон. Същата технология се използва и в съоръженията на ProPILOT Park Ryokan по време на демонстрация. Целта е да забавлява гостите и да намали работното натоварване на персонала.

Откъде идва технологията?

Изглежда, че е насочена най-вече към продажбата на изцяло електрическия полуавтономен Nissan Leaf – версия 2018, която бе пусната в края на миналата година. „Самодвижещите се пантофи са предназначени да повишат осведомеността за автоматизираните технологии за задвижване и техните потенциални приложения“, каза говорител на Nissan пред Ройтерс.

Самодвижещите се пантофи

Nissan Leaf е първият автомобил на компанията, оборудван с новата технология ProPilot, която позволява автономно управление при движение по магистрала. Тя поема управлението, ускоряването и забавянето на автомобила, което би било особено полезно при дълъг път или натоварен трафик. А с адаптивния круиз контрол поддържа необходимото разстояние от автомобила отпред. Тази технология ще бъде доразвита, за да може в близко бъдеще да предлага напълно автономно управление на автомобила в града или извън него.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.