Дневна доза - Първият електронен ръчен часовник

Първият електронен ръчен часовник в света е разработен от Петър Петров

Знаете ли, че… Първият електронен ръчен часовник в света е разработен от Петър Петров?

През не толкова далечната 1971 г. българският изобретател представя пред обществеността прототипа на първия в света електронен ръчен часовник. Той носи името „Пулсар“.

Първият електронен ръчен часовник

Самият Петров е смятан за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на миналия век в глобален мащаб. С него се свързват още редица ключови проекти, сред които са първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор и много други.

Знаменитият българин е роден на 21 октомври 1919 г. в село Брестовица. Животът му зад граница, и най-вече в САЩ, е белязан от големи успехи и гордост за страната ни. Петър Петров е носител на множество признания и награди.

Умира в Хънтсвил, Алабама, на 27 февруари 2003 г.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.