Дневна доза - Първият български самолет

Първият български самолет е полетял на 10 август 1915 г.

Знаете ли, че… Първият български самолет е полетял на 10 август 1915 г.? Той излита от Божурище и е построен от изобретателя Асен Йорданов.

Историята разказва, че едва 16-годишен, Йорданов заминава за фронта като доброволец по време на Балканската война. Той постъпва и като механик в аеропланното отделение край Свиленград.

Именно там пионерът работи върху конструирането на първия български самолет, наречен „Експрес“. След като е завършено през 1915 година, летателното средство е изпитано от специална комисия от Министерството на войната.

Комисията заключава: „Апаратът е сигурен. Няма допуснати грешки. Признава се за изобретение, а Асен Йорданов – за изобретател. Датата 10 август 1915 г. да се счита за начало на българското самолетостроене“.

Биографията на изобретателя е наистина интересна. По-късно той се премества в САЩ, където започва работа в конструкторското бюро на заводите за изтребители „Къртис“. Бил е член на конструкторските екипи „Локхийлд“, „Дъглас“, „Боинг“ и „Пайпър“.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.