Как да уцелим правилната страна на USB - основно изображение

Как да уцелваме правилната страна на USB – винаги и от пръв път

Знаете ли, че… Шансовете да уцелим правилната страна на USB входа са 50/50. Въпреки това почти никога не успяваме от първия път! 

Погледнато статистически, в почти всеки случай, преди да уцелим правилната страна на USB, ние извършваме минимум 3 движения:

  • Вземаме USB конектора и обикновено го завъртаме веднъж.
  • Пробваме го в гнездото (в повечето случаи не уцелваме).
  • Завъртаме го още веднъж от обратната страна и опитваме отново.

В този материал ще се опитаме да обхванем всички възможни варианти, както и да ви покажем различните начини как да елиминирате този досаден проблем.

USB символът е винаги отгоре

usb символът е винаги отгоре

Това е може би най-основното правило за разпознаване на правилната страна на USB конектора. Повечето лаптопи и персонални компютри, чиито входове са хоризонтално разположени, са изцяло съобразени с него. Видите ли символa, нищо не може да ви обърка.

Какво се случва обаче, ако него го няма? Повечето USB флашки (с много малко изключения) нямат такъв символ по своя корпус. Какво правим тогава? В такива случаи се доверяваме на второто правило за разпознаване, а именно:

Страната на конектора с дупките е винаги отгоре

И наистина, ако си направите труда да проверите, страната с дупките е винаги там, където е и символът. Това значи, че докато се ориентирате по тях, дори и да имате кабел или флашка без символ, можете да бъдете сигурни, че това е горната страна, и никога няма да сбъркате.

За съжаление, тези две правила важат основно и само за хоризонтално разположени USB входове. Какво се случва, ако попаднем на вертикално разположени? Тогава отново попадаме в до болка познатата статистика 50/50. Дупките и USB символът могат да бъдат отляво или отдясно, в зависимост от редица фактори. Ще се опитаме да изброим най-често срещаните примери в такива случаи, като си оставяме вратичка и натъртваме, че има множество варианти и е възможно да има изключения от правилата.

Често срещани правила при вертикални USB входове

Може би най-често срещаното правило при вертикалните входове, особено при маркови машини, е следното – символът и дупките трябва да са отдясно.

Като имате предвид тези две правила:

  • При хоризонтални входове – символът и дупките отгоре,
  • При вертикални входове – символът и дупките отдясно,

би следвало да намалите вероятността за грешка до минимум. Както споменахме по-горе, възможно е и да има изключения от правилата. Най-често могат да се забележат при по-евтини компютърни кутии, но дори да попаднете на подобно изключение, като знаете горните правила, можете просто да запомните, че за въпросното устройство правилата са наопаки. Почти сигурно е, че няма да ви се налага да запомняте изключения много често, че да не си струва да вложите допълнително усилие в тази насока.

Универсалното решение – USB type C

usb type c - близък поглед на конектора

Като финал си струва да вметнем, че с новите стандарти USB type C горните проблеми вече не съществуват, тъй като формата на техния конектор е измислена именно с цел да елиминира възможността за грешка при поставяне.

Както обикновено, надяваме се този материал да ви е бил полезен и ако ви е харесал – харесайте нашата Фейсбук страница и го споделете с приятели. Оставете ни и коментар с Вашето мнение по въпроса.

Свали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)