Начало / Дневна доза / Лятното слънцестоене на Уран продължава 42 години
Дневна доза - Лятното слънцестоене на Уран

Лятното слънцестоене на Уран продължава 42 години

Знаете ли, че…

Лятното слънцестоене на Уран продължава 42 години. Тъй като планетата се върти под наклон спрямо орбитата си от 97,88° (ако се приеме, че въртенето му не е ретроградно), може да се каже, че Урановият „ден“, в който съответният полюс на планетата е обърнат към Слънцето, продължава 42 години.

На Уран също има четири сезона, които обаче значително се отличават от земните. Тъй като годината на Уран продължава 84 земни години, всеки сезон има продължителност от 21 години. През зимата и лятото само едно от полукълбата е осветено от Слънцето, докато близо до равноденствията голяма част от планетата има денонощен цикъл – един такъв „ден“ продължава 17 часа.

Уран е открит през 1781 г. от сър Уилям Хершел.

Когато „Вояджър 2“ преминава край Уран през 1986 г., в южното му полукълбо има лятно слънцестоене. Следващото лятно слънцестоене на Уран ще е в северното му полукълбо през 2028 г. – само след 9 години.

Свали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.