Начало / Екранна доза / Първият 3D филм е от 1922 година и се нарича „The Power of Love“
3D филм

Първият 3D филм е от 1922 година и се нарича „The Power of Love“

Знаете ли, че…

Първият 3D филм е от 1922 година и се нарича “The Power of Love”.

3D филмите вече се превърнаха в нещо нормално и част от всекидневието на всеки киноман. Истината е, че те не са се появили през последните две-три десетилетия. Опити за създаване на 3D изображения се правят почти от самото начало на индустрията.

Малко спорно е кое точно може да се приеме за първия триизмерен филм въобще. Технически погледнато, това може да бъде кратката лента на братя Люмиер “L’arrivee du train”. Това е прочутото видео, в което влак се приближава към публиката и хората побягват, уплашени, че могат да бъдат прегазени.

Първият комерсиален 3D филм обаче е двадесет минутната лента на Nat Deverich “The Power of Love” от 1922 година. Премиерата се е състояла на 27 септември в киното на хотел “Амбасадор”. Това е и първата продукция, която използва анаглифни очила, за да покаже образите на своите зрители. За съжаление, както ви информирахме в една друга наша екранна доза, филмът е безвъзвратно изгубен.

свали като Wallpaper (full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!