View image бутона

Какво се случи с View image бутона на Google

Google сключи сделка с Getty images, оставяйки голямо количество от потребителите си недоволни, че даже и сърдити, основно поради липсата на View image бутона. От Google казаха следното:

Днес въвеждаме нови промени в Google images. Благодарение на тях потребителите ще могат да намират повече полезни сайтове, които да използват в ежедневието си. Една от най-забележимите промени е липсата на View Image бутона. Сайтовете, съдържащи изображението, все още могат да бъдат посетени чрез бутона Visit. Друго, което е трудно да се пропусне, е липсата на Search by image опцията.

Getty images твърди, че премахнатите бутони са подкрепяли пиратството на снимки, които имат авторски права. От фотоагенцията казаха още:

Благодарение на Google, снимките лесно биха могли да бъдат изтеглени, без да се зачитат авторските права.

View image бутона беше удобен, защото отваряше изображението в нов tab на браузъра, без да ни се налага да гледаме досадни реклами. Сега ще се налага да посетим самия сайт, където е възможно да бъдем бомбардирани от неща, които не ни интересуват, като например реклами.

Всичко това може да се нарече иронично. Изображения от сайтове все още могат да се изтеглят чрез два клика на мишката. Това дали имат авторски прави, или не – няма значение. Единствената разлика е, че вече ще трябва да ги търсим в сайт, вместо да ни се покаже само картинката, която искаме.

За щастие, има начин да възстановим View image бутона

Няколко часа след премахването му разработчик създава приложение за уеб браузъра Chrome. View image от Joshua Butt връща View image бутона на обичайното си място. За инсталация е необходимо само да цъкнете върху бутона „добавяне“.

View image работи под MIT лиценза и е с отворен код. Сорс кодът може да бъде намерен в Github.

Говорейки за Google, наскоро споделихме информация за неговия нов ад-блокър, който ще е вграден в самия браузър Chrome.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Семерджиев