Hellblade Senua

Hellblade: Senua’s Sacrifice ще ви накара да полудеете

Hellblade : Senua’s Sacrifice е една прекрасна история за викинги, ада, любовта и лудостта. Поставяте се в обувките (или по-точно сандалите) на Сеуна и нейното пътешествие из пъкъла, изпълнено с трудности, пъзели и огромни заключени врати със странни символи, светещи в тъмното.

Из дебрите на лудостта

Тази игра ще ви накара да чувате гласове в главите си. Буквално! Първото нещо, което прави впечатление, когато пуснете играта, е предупреждението – „за най-добро усещане се препоръчва да играете със слушалки“. Като видях тази препоръка, реших да я приема сериозно! Издухах прахта от 7.1 logitech слушалките ми, които седят на един рафт от месеци, и си ги сложих на главата. Десет минути по-късно вече се обръщах и оглеждах, и се замислих дали наистина съм само аз в опаковката около скелета ми.

Може би трябваше да дочета текста след предупреждението за слушалките, но кой изобщо ги чете тези неща. Впоследствие, като се разрових за информация, разбрах защо така ми подейства. Като цяло играта е направена и издадена от Ninja Theory. Ако някой обича hack-n-slash игри, ги е чувал -те са виновни за игри като Devil May Cry и Heavenly Sword, за които може да се каже, че са класики в жанра.

Орфей в женски вариант

Тук обаче, освен че са запазили добре познатата схема, са наблегнали много на атмосферата и психологическото отражение на играта върху играча. Няма RPG елементи, няма скилове или точки и светещи топчета, падащи от убитите гадове, които да събирате, за да ъпгрейднете каквото и да било. В Hellblade сте само вие и мечът ви. Главната героиня отива на остров, на който се предполага, че се намира викингският ад, за да спаси душата на наскоро починалия си любим, като по пътя полека-лека полудява.

Направена с Unreal engine 4, визуално Hellblade е повече от красива. Сцените, подобно на тези в другите игри на Ninja Theory, изглеждат страхотно, като играта набляга на реалистичната графика. Управлението на героя е повече от елементарно – използвате не повече от 2 бутона, когато сте извън битка, и 4 бутона, когато дойде време да се защитавате от адските демони, които срещате по пътя.

Геймплей

Играта е доста праволинейна, вървите напред, стигате до площад с 3 врати, трябва да решите пъзелите в първите две, за да отворите третата. Нищо трудно за навигиране и няма къде да се загубите. В моментите, когато трябва да се биете, героинята изважда меча си, всичко се затваря и трябва да убиете всички гадове, за да се отвори и да преминете към следващия пъзел.

Една от интересните механики в играта е, че всеки път, когато умрете, лудостта се увеличава. Когато стигне до главата на героинята, тя умира наистина, с което губите целия прогрес и трябва да започнете от начало. Боят е направен като в Batman, Assassins Creed, Shadow of Mordor. Единствената трудност, която можете да превъзмогнете, е да блокирате удар в перфектния момент, за да направите critical hit. Останалото е интуитивно и ако досега ви харесва, ще ви хареса и в Hellblade.

Недалеч от реалността 

Непринуденият геймплей обаче е заместен от невероятната атмосфера и най-вече от невероятната героиня, която управлявате. По пътя си тя бавно полудява и това е представено визуално, но най-вече звуково. За да представят лудостта, създателите на играта са провели интервюта и са направили тестове на хора, реално страдащи от психоза и шизофрения.

С тяхна помощ са пресъздали адски точно чувствата и фазите, които преживяват и през които преминават хората, страдащи от психични заболявания. Благодарение на това Hellblade за малко да докара самия мен до психоза. След няколко часа игра започнах да се оглеждам без причина и да се замислям дали това са моите мисли в главата ми, или нечии други. И именно това пише в текста с предупреждението, след частта със слушалките. Толкова реалистично е направено всичко, че не се препоръчва на хора, които страдат от психоза или други психични отклонения.

Hellblade: Senua’s Sacrifice е излязла за Steam и PS4. Прекрасна графика, добре позната схема за геймплей, обичана от много хора, както и невероятна история и звук. Препоръчвам горещо играта на всеки, който обича сингълплейър изживяване като филм! И не забравяйте да си сложите слушалките, защото това ще увеличи усещането многократно.

http://store.steampowered.com/agecheck/app/414340/

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Румен Илиев

Hardcore player, hardcore lover, hardcore sleeper. Everything else eighter doesn't concern me or it doesn't exist. Add me on Steam ot play or call me for seme good lovin' or don't bother me cos I'm sleeping. http://steamcommunity.com/id/99asdf99/