Проект на Google - Дигитален гараж

Българин създаде материалите за проект на Google – интервю с Никола Велев.

В нашето кратко интервю, ще се запознаем с дизайнера Никола Велев и работата му в проекта на Google – Дигитален гараж. Това е първата инициатива на компанията в България, насочена към средния и дребен бизнес.

Интервю с Никола Велев:

Здравей, представи се с няколко думи.
Казвам се Никола Велев, занимавам се с графичен дизайн от около 3 години. Скоро ми предстои да завърша НБУ специалност „Графично и пространствено проектиране“, фрийлансър съм, развивам и собствен бизнес. В момента работя за SoftUni. Обичам спорта, музиката и природата, но най-вече дизайна.

Как разбра за проекта „Дигитален гараж“?
Проекта ми е добре известен от доста време. Винаги следя възможностите за обучение онлайн, а „Дигитален гараж“ е именно това, по скоро беше, защото от 14-ти Май тази година Google обяви започването и на обучения „face to face“, не само онлайн. Проект, който помага на малките и средни бизнеси да се развиват. Обученията ще се провеждат във всички краища на България от 14 добре обучени трейнъри на Google.

Каква е твоята роля в него?
За Google Дигитален Гараж изработих дизайна на рекламните материали, с които се представят трейнърите на Google в България. Изработих визитки, „roll up“ банери, тениски, информационни флаери, стикери и други визуални елементи, като следвах стриктните изисквания на Google.

Основни принципи в проекта на Google.

Уводна снимка - Дигитален гараж - Интервю с Никола Велев

По какъв начин се проведе кастинга за изработката на графичните материали?
По-скоро такъв нямаше. Мястото, където работя като графичен и уеб дизайнер – SoftUni, стартира партньорството си с Google преди няколко месеца.
Тогава подготвих презентации, визуални елементи, за да се представи компанията пред Google, може би тогава са ме забелязали и са решили да ми възложат проекта в последствие. Като цяло нещата се случиха много бързо. Нещо, от което спечелих аз, тъй като нямам международен опит и едва ли бих се класирал за подобен кастинг. Може би имах късмета да съм на правилното място в правилното време, благодаря на всички, които ми гласуваха доверие за подобен отговорен и мащабен проект.

Имаше ли предварително определена визия или остави музата ти да решава в движение?
Имах точно изграден план и визия, които следвах във всеки един етап от работата. Според мен правилното планиране, концепция и подготовка са ключа към успеха. Разбира се, не всичко може да се планира и предвиди и именно тогава трябва да покажеш, че можеш да импровизираш успешно.

С какви трудности се сблъска по време на изпълнението?
Първото нещо беше изненадата, когато ми съобщиха по какъв проект ще работя. Тогава честно казано дори не повярвах. Мога да кажа, че нямаше непреодолими трудности за мой късмет. Следя концепциите на Google в дизайна и бях добре подготвен да пречупя една от тях през моята призма и да я приложа в дизайна на материалите. Много съм благодарен и на хората от печатницата „Атия принт“, които са големи професионалисти и успяха да изпипат печата, точно както го исках.
Но все пак, може би най-голямото предизвикателство беше комуникацията. Нормално хората, които възлагаха задачите, бяха на няколко хиляди километра от мен и в друга часова зона. Не може да очакваш нещата да се случват мигновено.

Материали за проекта Дигитален гараж - Интервю с Никола Велев

Когато сега погледнеш и анализираш свършената работа, какво би оценил като твое лично постижение?
Успях да надградя себе си, да се справя с проект за огромна компания и в огромен мащаб. Доволен съм от работата си, естествено винаги може по-добре и след месеци или години, като погледна работата си по този проект ще видя много неща, които бих направил по различен начин, но мисля, че това е част от израстването.

С поглед към бъдещето …

Сподели част от бъдещите ти планове. По какви проекти би желал да работиш?
Обичам разнообразието. Харесва ми да работя по различни проекти, като вид, мащаб и т.н. Независимо кой е клиента, се стремя да съм максимално прецизен и стриктен, естествено всеки иска да поема все по-отговорни и големи проекти, така че това е и моята амбиция.

Отправи кратко послание към потребителите на „Technology.BG“.
Може би да споделя най-важното нещо за мен, което успях да извлека от участието си в проекта на Google – винаги вярвайте в себе си и в това, че един ден ще ви се даде шанс да израствате и успявате, но започнете да се подготвяте за този момент още от днес.

Всички материали може да разгледате в Behance профила на Никола Велев.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Стилян Кангалов

Стилян Кангалов е уеб девелопър от 7 години и се занимава с различни видове графика от 12 години. Печелил е награди от конкурси по рисуване в Германия (RTL II) и е направил няколко изложби в България. Обучавал се е в академиите на "Telerik" и "HackBulgaria". Кариерата му на фрийлансър е започнала с картини за видео игри и продължила с изработката на уеб проекти за фирми в България и Англия. В момента усилията му са насочени към оптимизацията на процесите при създаването и поддръжката на уеб приложенията (Speedy Git, Shadow-Git, Snipenator.com), като успоредно разработва проект за видео библиотека - CodeLyb.com. "Свободното си време прекарвам сред природата с някоя старa книга на Стивън Кинг. Ценя стойностните хора, които мотивират останалите и променят живота ни в положителна посока."