магазин на бъдещето с Amazon Go
магазин на бъдещето с Amazon Go

Край на чакането по опашки в магазина – Amazon Go App е факт!

В близко бъдеще пазаруването ще се превърне в небрежна разходка с новото мобилно приложение Amazon Go.

Слуховете за изключително удобните магазини на Amazon се оказаха истина. Гигантът в онлайн пазаруването даде старт на приложението Amazon Go, с което пазаруването в магазин се превръща в приятна разходка без чакане на дълги опашки по касите и проверки на изхода.

То се базира на компютърна визия и множество сензори, чрез които можем да купуваме каквото пожелаем от рафтовете в магазина, разхождайки се небрежно. За целта е нужно да включим Amazon Go Аpp още на входа, след което да се отдадем на пазаруване.

Умната програма дори разбира кога сме размислили за някоя покупка и сме я върнали обратно на рафта – тя автоматично се вади от виртуалната ни кошница. Всичко, което сме избрали, ще бъде таксувано автоматично от кредитната ни карта чрез акаунта ни в сайта на Amazon. Удобният магазин ще изпраща касова бележка директно на телефона.

Иновативното преживяване е наречено „Just Walk Out Shopping“ (“Пазарувай и просто излез от магазина“ – бел.ред.). Засега от него се възползват само служители на компанията.

Amazon планира да открие първия такъв голям магазин за продажби на дребно в началото на 2017 година.

Местоположението му ще бъде в Сиатъл, САЩ. Очаква се той да се превърне в модел за създаването и на други подобни места.

Ако и вие сте нетърпеливи да се възползвате от новата услуга, можете първи да научите за нея. Това, което трябва да направите, е да се регистрирате за получаване на известие кога услугата ще бъде публично достъпна тук.

Този изключително практичен за клиентите магазин има както своите предимства, така и недостатъци. Не е ясно какво ще се случи с огромния брой служители от обикновените супермаркети или как онлайн приложението ще попречи на хора, които не са го инсталирали на телефоните си, да влязат в магазина.

Amazon Go  Аpp се базира на Internet of things, известно още като IoT. Това представлява междумрежово взаимодействие на физически устройства с вграден софтуер и мрежова свързаност, позволяваща на тези устройства да събират и обменят данни.  IoT прави възможно контролирането на обекти от разстояние, обединявайки физическия свят и компютърно базираните системи в едно цяло.

Примери за такива устройства са биочиповете, сърдечните импланти или пък устройства, които помагат на пожарникарите в спасителни операции.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.