Заглавна картинка на статията "Android O - Новостите в следващата операционна система от Google"

Android O: новостите в следващата OS от Google

Версията на Android O за разработчици е вече на линия. Въпреки усилията на различни програмисти, все още е трудно да разберем със сигурност на какво ще бъде способна тя. Новата операционна система от Google все пак изглежда доста обещаваща.

Какво е Android O за разработчици?

Преди да продължим, да разгледаме какво всъщност представлява версията за разработчици. Anrdoid O Developer Preview (наименованието за тази версия) е предназначено за програмистите и това как те ще оптимизират апликациите си за новата операционна система. Все пак да не забравяме, че тези настройки и функционалности най-вероятно ще бъдат променени преди финалната версия на софтуера. Вероятно е дори Google да добавят и още функции към Android O, преди тя да бъде пусната за масово потребление. Ако сте любопитни на какво е способна в момента, можете да инсталирате тази версия на ваш риск.

Промени в настройките и известията

Известия

Най-новият Android предлага набор от нови и оптимизирани функционалности. Отличителен пример е способността да поставите нотификациите си на изчакване (функцията snooze). Това ще става с леко плъзгане настрани и избиране на опцията. По същия начин получавахме бутона за настройки в Android M. Сега това действие ще представя часовниче до иконата за настройки, което ще може да отложи нотификацията ви за по-късно. Ще трябва да свикнем с това, тъй като повечето от нас често директно отмятат подобни нотификации и ще трябва да тренираме пръстите си на това по-кратко движение, ако имаме нужда от тази опция.

Скрийншот от Android O меню

Google тества и други функции като различен фон на по-важните нотификации, с което да привлича вниманието на потребителя към нещата, които имат по-голямо значение. Все още нямаме конкретен пример как ще изглежда това, но предстои да разберем.

Скрийншот от Android O меню

Друга промяна, която ще видим, е възможността да групираме нотификациите по категории. За жалост все още няма оптимизирани апликации, с които да се тества това.

Настройки

Изглежда, че най-ценните промени ще бъдат в менюто с настройки. То е напълно преправено и сега включва търсачка. Различните настройки ще бъдат групирани в категории, вместо в голям списък, през който да плъзгаме и търсим. Като пример можем да посочим, че Интернет, Bluetooth и Wi-Fi настройките ще бъдат в категория Network & Internet, вместо да заемат половината екран, когато влезем в първоначалното меню.

Засега настройките като цяло изглеждат доста преправени и оптимизирани. Все пак ще отнеме малко време, за да се свикне с подобно групиране и търсене.

Новости във цялостният изглед на Android O

Изглед на скрийнсейвър и меню на батерията

Предстои да видим и малко промени по външния вид на Android O (UI или User Interface). Една от тях е начинът, по който изглежда страницата с информация за батерията. Вместо права линия с информация за ползването, сега ще видим голяма икона с полезни настройки. Две от тях са адаптивната яркост и времето за гасене на екрана. На телефони със „спящ“ екран (показващ минимална информация дори, когато сме спрели екрана) Android O няма да показва датата под часа. Вместо това ще подава информация за нотификациите под формата на икони за съответните апликации. Ще можем да кликнем върху тях за повече информация.

Бързи бутони на заключен и отключен екран

Други интересни промени по външния вид са начините за персонализиране на менюто за нотификации, долната част на екрана, както и заключеният екран. Всичко това ще бъде възможно през менюто System UI Tuner, до което ще се влиза, като задържим бутона за настройка в менюто за бързи настройки. Една от интересните промени, които ще можем да правим, е да контролираме размера и далечината на бутоните в най-долната част на екрана. Други новости са възможните промени във функционалността на бутоните в дъното на екрана ви.

Бутоните на заключения екран също ще подлежат на персонализация. Вече ще можем да заменяме бутона за асистента и камерата за която и да е апликация. Дори ще можем да персонализираме функционалността до степен, че да имаме пряк път до писане на мейли или локация на картата директно от заключения екран.

Подобрения на „картина в картината“

Други новости са възможността за картина в картина, което ще е по-различно от двата отделни прозореца, налични на сегашната версия. Засега това не е приложимо на всички телефони. Ще изчакаме до финалната версия, за да видим какво точно ще представлява. Други неща, които престои да пробваме, са подобрена поддръжка за високо качество на звук през Bluetooth, подобрено качество на цветовете при снимките, както и куп други неща.

Наред с всички тези неща, очакваме да видим други новости и важни новини по-късно тази пролет на конференцията Google I/O.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.