нов начин за търсене

Google въвежда нов начин за търсене чрез заснемане на видео

Google пусна нов начин за търсене, която ще позволи на хората да търсят в интернет, като заснемат видео. Видео търсенето ще позволи на хората да насочат камерата си към нещо, да зададат въпрос за него и да получат резултати от търсенето.

Потребителите на Android и iPhone в световен мащаб ще получат достъп до функцията от 17:00 GMT, като активират „AI Overviews“ в своето приложение Google, но то ще поддържа само английски при стартирането. Това е най-новият ход на технологичния гигант да промени начина, по който хората търсят онлайн чрез използване на изкуствен интелект (AI).

Това идва три месеца след като създателят на ChatGPT OpenAI обяви, че изпробва възможността за търсене, като задава въпроси на своя чатбот.

Изкуствен интелект на помощ на Google

Тази година Google представи генерирани от AI резултати в горната част на определени заявки за търсене със смесени резултати. През май функцията предизвика критики за предоставяне на хаотични, неточни отговори, които включват съвети на хората да правят сиренето да се залепва за пицата с помощта на „нетоксично лепило“. По това време говорител на Google каза, че проблемите са „изолирани примери“. Оттогава резултатите са станали по-добри, с по-малко неточности.

Оттогава имаше допълнителни стъпки за включване на AI в търсенето, което включваше възможността да задавате въпроси относно неподвижни изображения с помощта на Google Lens. Фирмата каза, че тази функция е увеличила популярността на Lens в рамките на мобилното им приложение, което я е мотивирало да разшири още повече функцията.

Пристрастени към видео

Ръководителят на Google за търсене Лиз Рийд каза, че новата възможност ще позволи на хората да задават въпроси за света около тях по-лесно. Тя даде пример с човек в аквариум, който може да иска да разбере защо група риби плуват в унисон. Вместо да се налага да търсят рибата онлайн и да пишат заявката, новата функция ще им позволи да насочат камерата си, да запишат кратък клип и да зададат въпрос на глас.

AI на Google ще анализира видеото, ще идентифицира рибата, ще комбинира това с въпроса и ще произведе резултати от търсенето. Индустриалният анализатор Паоло Пескаторе каза, че това е „голямо нещо“ за Google.

„Сега виждаме AI във всичко и хората се свързват най-добре с визуални елементи“, каза той. „Тази последна разработка допълнително демонстрира нови начини за вдъхване на живот на съдържание с нещо като търсене, което е една от най-често срещаните задачи, изпълнявани в интернет. Тук се крие възможността AI да бъде наистина колаборативен и новатор в ежедневието – ние сме на ръба на AI да стане персонализиран и уникален въз основа на нашите модели на използване и навици.“

Други начини за търсене

Освен че въвежда нов начин за търсене по видео, Google пусна и няколко други актуализации. От компанията казват, че са подобрили своите резултати при пазаруване, които сега ще включват отзиви и информация за цените от различни продавачи. И също така представят конкурент на приложението за идентифициране на музика Shazam, което е собственост на Apple. Съперничещият инструмент, достъпен чрез Circle to Search на устройство с Android, ще позволи на хората да идентифицират песни от уебсайт, на който се намират, или шоу, което стриймват, без да напускат приложението.

Новите функции на Google идват, когато компанията се сблъсква с нарастващи предизвикателства в пространството за търсене, където се оценява, че е притиснала повече от 90% от пазара в световен мащаб. Това включва OpenAI, който разкри през юли, че изпробва функция за търсене в ChatGPT. SearchGPT позволява на хората да търсят в интернет, като задават въпроси на чатбот, и се тества от ограничен брой потребители в САЩ.

Стойността на OpenAI скочи до 157 милиарда долара (120 милиарда паунда) в сряда, след като набра 6,6 милиарда долара в последния кръг на финансиране от известни инвеститори, включително Microsoft.

Новите съобщения на Google вероятно са начин за борба с растежа на конкурентни фирми – въпреки че никой все още не е истински заплаха за масовото господство.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.