Необичайни оръжия

8 необичайни оръжия, плод на болен ум

Оръжия от миналото до наши дни

4

На каквито и светци да се правим, хората обичаме оръжия. Намираме си всевъзможни причини, за да ги използваме и ги произвеждаме във всякакви форми и размери. От малко джобно пистолетче за самозащита до огромни балистични ракети.

Въпреки размерите им, много от тези оръжия си приличат по принципа, заложен в тях и не изненадват особено с възможностите си. Просто натискаме спусъка и… бум! Някъде се е появила смъртоносна дупчица.

Това твърдение обаче не се отнася за всички видове оръжия. Съществуват и такива, които просто правят противниците ни временно нетрудоспособни, а лудите учени навсякъде по света работят неуморно, за да ни оборудват с все по-странни и по-странни изделия за масово или индивидуално поразяване.

В следващите редове сме се постарали да ви представим 8 от най-откачените оръжия, създавани някога.

1
Изображение: Wikimedia Commons

 

Цифровият пистолет

Това странно огнестрелно оръжие е дело на немците от Armatix и е по-характерно за Джеймс Бонд, отколкото за реалните тайни агенти. Ето, че съществуването му обаче е самата истина.

Armatix iP1 е снабден с интелигентен предпазител, който е разположен не къде да е, а в… ръчния ви часовник. По-точно специален ръчен часовник, вървящ в комплект с оръжието, който разпознава вашия отпечатък. За да натиснете спусъка на iP1, преди всичко трябва да докоснете дисплея на часовника и чак след това да възпроизведете изстрел.

Тази процедура може да ви се стори бавна и откачена, но ако погледнете на нея от друг ъгъл, ще откриете, че е гениална посвоему – без пръстовия ви отпечатък никой няма да може да ви застреля със собствения ви пистолет. Признайте си, че тази мисъл ви кара да спите спокойно!

Ръчната мортира

Изображение: britishmilitariaforums.yuku.com

Това странно изглеждащо огнестрелно оръжие е плод на инженерните търсения на изобретателите от XVI век. По замисъла си абстрактният инструмент за сеене на смърт трябвало да представлява нещо като джобно оръдие, но както се досещате, истината често се разминава с добрите намерения.

Своеобразният прототип на съвременния гранатомет наистина позволява да обстрелвате враговете си с малки взривни снаряди, но той бил толкова ненадежден, че нерядко се случвало единствените взривени да са хората, осмелили се да използват подобна щуротия.

Ръчната мортира била в употреба чак до средата на следващия XVII век, което ни кара да си мислим, че неприятелските държави са си я продавали една на друга, за да могат армиите им да се самоунищожават… взаимно.

Стрелящата химикалка

3
Изображение: http://pengun.com

 

По същество стрелящите химикалки не са нещо невиждано, но тази тук, дело на американеца Боб Брейвърмен, е една идея по-разчупена. Всъщност “разчупена” е дума, която най-точно описва изделието, появило се в употреба в началото на 90-те години на миналия век.

Наречена с хищното име Stinger и предвидена да осигурява самозащитата на собственика ѝ, тази огнепишеща химикалака не просто стреля по евентуалния противник чрез натискането на някакъв бутон. В действителност тя се огъва така, че накрая в ръцете на “писателя” се появява истински умален пистолет. Въпросът за ефективността на това оръжие остава открит.

Железопътното оръдие

4
Изображение: rarehistoricalphotos.com

Ето, че от миниатюрната стреляща писалка се озоваваме при грандоманските проекти на лудите немски учени от времето на Втората световна война. Защо грандомански? Защото този път ще стреляме не с химикалка, а с цял влак!

Именно върху влак са изградени две от най-големите оръдия, създавани някога – “Дора” и “Густав”. Дължината на дулата на тези артилерийски гиганти била цели 32 метра, а калибърът им – 807 мм. Те стреляли с половинтонни снаряди на разстояние от 25 до 37 км и се използвали само в изключителни случаи. “Дора”, например, влязла в употреба при щурма на Севастопол, но без особен успех. Въпреки чудовищната си мощ, оръдията били крайно неточни. Дотук с прочутата немска прецизност.

Взривният генератор

Изображение: http://foolpix.net/

Представяме ви още едно оръжие, чието място е по-скоро в света на компютърните игри, отколкото в реалността. То обаче съществува и ако израелската армия не ви харесва особено, е твърде вероятно да усетите неговата мощ от първо лице.

За щастие оръжието, наречено “Взривен генератор”, не е смъртоносно и е предназначено спокойно да разпръсква тълпите, като ги обстрелва със… смес от газ и керосин. Този особен коктейл предизвиква усещането, че наблизо наистина падат снаряди. Обсегът на “генератора” е едва 50 метра, но в първите 10 от тях нараняванията ви са гарантирани от правителството на Израел.

PHASR

6
Изображение: Wikimedia Commons

Нелеталните оръжия са цял един нов свят, но ние ще ви разкрием само за една малка част от него. Освен израелския “Взривен генератор”, за временното неутрализиране на противника по света успешно се прилага и една пушка с особено футуристичен външен вид.

PHASR използва лазер с нисък интензитет, който временно заслепява неприятеля. Пушката е с вграден датчик за разстояние, позволяващ да настроите мощността на лазера в зависимост от дистанцията. Използва се и от военните, и от полицията, така че просто не се забърквайте с представители на тези две институции.

Система за активно отблъскване

An operational version of the Active Denial System is shown. It is an invisible, counter personnel, directed-energy weapon. (U.S. Air Force photo)
Изображение: Wikimedia Commons

Последното нелетално оръжие, с което ще ви запознаем, прилича на ракетна установка, но в сравнение с истинска такава то е просто едно кротко агънце.

Агънцето обаче хапе и рита – точно в това се крие силата на подвижната електромагнитна установка за отблъскване на тълпи. Можете да се опитате да изговорите името ѝ като скороговорка, но това няма да ви донесе допълнителни точки. Участието ви в нерегламентирани обществени прояви обаче със сигурност може да ви донесе главоболие и леки изгаряния. Или поне това са симптомите, които предизвиква лъчението на електромагнитната установка. То няма да ви убие, но не бързайте да се радвате – дълговременният му ефект все още не е достатъчно изучен.

Пачи крак

8
Изображение: http://www.dave-cushman.net/

С това живописно название е наречен един представител на оръжията от XVIII век. Многостволният пистолет с необичайна външност разполага с 4 цеви, разположени под различен ъгъл, което му позволява да стреля по няколко цели едновременно.

И той стрелял. Обикновено го използвали при бунтове на кораби или в затвори, но “пачият крак” не можел да се похвали с честа употреба. Бил толкова тежък и неточен, че повечето стрелци предпочитали да използват юмруците си, вместо недоразвития птичи крайник.

Както виждате, освен че човечеството обича оръжията, то обича и разнообразието. В този ред на мисли можем само да се радваме, че луди учени и зли гении продължават да се раждат, за да измислят все по-оригинални начини да се забавляваме, третирайки се един друг с всевъзможни засукани оръжия.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Христо Узунов