Google Photos Google Снимки

Услугата Google Снимки става платена от юни 2021

Първите 15 гигабайта в Google Снимки остават безплатни, а след като ги прехвърлим, ще плащаме ежемесечна такса

Пет години след като стартира услугата си за съхранение на снимки с HD качество, Google Photos ще започне да събира такси за ползване. От 1 юни 2021 г ще се таксува използването на над 15 GB в един акаунт. Приложението ще започне да изтрива снимките от онези акаунти, които не са били активни повече от 2 години. Промените са заложени в новите правила на Google Диск и засягат документи и електронни таблици на Google Workspace.

Интернет гигантът обещава, че снимките и документите, качени преди 1 юни, няма да влизат в ограничението от 15 GB. Плащането няма да засегне собствениците на Google Pixel.

Повече безплатни гигабайти от конкурентите

Google подчертава, че все пак предлага повече безплатно място за съхранение от iCloud na Apple (5GB). Компанията успокоява, че 80% от потребителите в следващите 3 години няма да успеят да преминат безплатните 15 GB. Когато приближите тавана на свободните гигабайти ще получите предупреждение.

Освен обявената такса, Google Photos ще разполага с нови инструменти за управление на съхранението. Сред тях е и такъв, който ще улеснява намирането и изтриването на изображения, които може би не искате. Наприер, размазани снимки.

Алгоритъм ще следи активността на всеки потребител и ще прави сметка, ориентировъчно, за колко време ще му стигне свободното пространство, според броя и честотата на качване на файлове.

Примерни разценки на Google Снимки

Според някои анализатори, промяната в условията на Google Photos цели да накара потребителите да се регистрират в Google One. Услугата вече предлага и безплатен VPN за Android базираните устройства. Компанията пък обяснява, че действията ѝ са продиктувани от липсата на възможност да прецени общия брой на качените снимки и клипове в Google Photos. Гигантът допълва, че всяка седмица се качват 28 милиарда нови снимки и клипове. Цените на услугата ще започнат от $1.99/месец за 100GB, минават през $2.99/месец 200 GB и стигат до 30 ТB срещу $148.99/месец. Интересно какво ни чака пък с Google Images, след като преди 2 месеца много улесниха лицензирането на изображения.

В случай на неактивност повече от 2 години, Google ще изтрива акаунтите. Това ще се случва след неколкократно уведомление и предоставяне на възможност за предприемане на действия от страна на потребителите. Най-простият начин да се предпазите от изтриване е периодично да се логвате с акаунта си в Gmail, Диск или Снимки. За повече свободно място можете да прочетете как да изчистите всички стари имейли в Gmail.

В случай, че желаете да коментираме новите правила на Google Снимки или искате да попитате какво му има на компютъра Ви, заповядайте в нашата група Технологичното общество на България. Готини сме, защото си помагаме.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg