Tesla Chip Samsung

Tesla ще използва поръчкови автономни чипове на Samsung

За своите автономни чипове автомобилната компания Tesla ще бъде снабдявана с полупроводници от Samsung

Множество различни доставчици работят, за да създадат чипове за автономно шофиране на отделните марки автомобили. Особеното при Tesla е, че тя е дала поръчка за изработване на такъв чип на… Samsung.

По информация на Ройтерс Samsung Electronics ще снабдява автомобилната компания с полупроводници. Това са заявили в Южна Корея анонимни източници. Те са разказали, че завършването на проекта ще отнеме до 3 години.

Помолени за коментар, Tesla все още не са върнали отговор.

Технологичният гигант за електромобили в началото използваше различни доставчици. Нейната система за автопилот започна с EyeQ3 Mobileye, но автомобилният производител се раздели с Mobileye по-рано тази година. За да засили последната си система за автономно шофиране, която разполага с допълнителен хардуер за изображения, Tesla мигрира към системата Drive PX 2 на Nvidia.

Нов доставчик – нов късмет

Резултатът от смяната на доставчик не само ще предложи по-мащабен контрол над инсталирания в автомобилите хардуер, но също така и ще си осигури предимства, с които останалите доставчици все още не разполагат. Electrek отбелязва, че по-рано тази година Tesla е наела редица бивши изпълнителни директори на AMD и архитекти на чипове. Идващи от такова място, подобни слухове вече звучат много по-правдоподобно и сериозно от първоначално предполаганите спекулации.

На 19-ти октомври тази година Tesla обяви, че всеки един от нейните произведени след тази дата автомобили ще притежава нужния хардуер, за да работи с пълна (5-ти левел) автономия. Автомобилите, оборудвани със специални датчици, камери и радари, притежават част от функциите на последната версия за автономност, но те са фабрично изключени. В следващите месеци обаче Tesla ще започне постепенно да ги активира. Това важи и за системите в по-ранните автомобили, които включват адаптивен круиз контрол и автономно спиране при спешни случаи.

Като се има предвид, че новата поръчка на чипове за автономните автомобилни системи на Tesla ще отнеме години, вероятно те ще служат за основа на следващото поколение автопилот напред в бъдещето. Разбира се, всичко това ще се случи, само ако Tesla успее да постигне своите планове в пълнота.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg