SteelSeries Arctis Prime – ревю и впечатления

Дойде време да тестваме още един модел слушалки от серията Arctis на SteelSeries. Предният път ви запознахме с бюджетното решение на компанията, а именно SteelSeries Arctis 1. Сега е моментът да Ви представим SteelSeries Arctis Prime, който като цена и характеристики се нарежда някъде по средата между моделите от серията. Без да се бавим повече, ето нашето ревю и впечатления от слушалките.

SteelSeries Arctis Prime – описание и характеристики

Вече знаем, че мажоритетът от продукти на SteelSeries са гейминг ориентирани. Този не прави изключение. SteelSeries Arctis Prime са доста леки на тегло и същевременно масивни гейминг слушалки, със здрав захват на диадемата и качествени говорители.

Слушалките са жични и идват в комплекта със свалящ се кабел и удължител. (Micro usb към 3.5мм аудио жак) и удължител (3.5мм към 3.5мм аудио жак). Нямат допълнителни екстри и не се свързват към SteelSeries софтуера за допълнителни настройки и филтриране на звука. Говорителите на слушалките са от висок клас и са същите като тези, които ще открием в по-скъпият модел Arctis Pro.

Микрофонът, както при всички останали продукти на марката е сертифициран от Discord и използва ClearCast технологията за изолиране на странични шумове. Стандартните бутони и скролери ще намерим на гърба на лявата слушалка.

Наушници от изкуствена кожа

Основната разлика между Arctis Prime и останалите слушалки от серията представляват наушниците от изкуствена кожа, с които производителят постига доста добра шумоизолация, а също са доста приятни и меки при допир.

Както вероятно бихте се съгласили с нас, ако слушалките не са ни удобни, и най-качественият звук не би ги задържал на ушите ни.

Разбира се, дали харесвате изкуствената кожа като тип материя или не, е въпрос на вкус. В екипа ни се разразиха интересни аргументи и в двете посоки. От една страна шумоизолацията е плюс. От друга обаче може да почувствате повече спарване в сравнение с платнените или велурени наушници.

Също така изкуствената кожа има тенденцията да се износва с времето и съответно да започне да се бели и разпада. Колко дълъг е този период обикновено зависи от качеството на материала. От това, което знаем за SteelSeries имаме наблюдения, че те предпочитат да вдигнат цената на продукта, отколкото да правят компромис с качеството на материалите. Както казахме – въпрос на вкус и преценка.

SteelSeries Arctis prime - магнитни капачета по избор
Източник: Best Buy

Капачета с магнитно захващане

Нещо интересно, а и доста удобно за в гейминг средите (и не само) са премахващите се капачета с магнитно захващане. Основната идея зад тях е, че ако поради някаква причина не желаете логото на SteelSeries да се вижда на ушите ви, можете да ги смените с други. Продават се в сайта на SteelSeries, както и в AliExpress да речем.

По този начин можете да сложите капачки с друг цвят, картинка, може би вашето лого и така нататък. Всъщност, с малко повече напасване бихте могли спокойно да залепите стикер по ваш вкус с подходящите размери. По този начин ще спестите малко пари и време за доставка от чужбина, закривайки логото на SteelSeries от капачките.

Диадемата

Както споменахме, диадемата не изненадва с особена разлика спрямо другите модели на серията. Усилената рамка придава устойчивост, а конкретно този модел разполага и с текстилна лента, с която можете да стягате или отпускате допълнително диадемата, според вашите предпочитания. Текстилната  лента може да се изпере спокойно в пералнята при нужда.

Слушалките могат да се въртят на 90 градуса, като по този начин можем да ги носим удобно на врата си, без да ни пречат.

Микрофонът

Микрофонът на SteelSeries Arctis Prime, подобно на останалите модели от серията е от тип „прибираща се стрела“. Можем да го вадим и прибираме от и в специално предвидената за това ниша в лявата слушалка. Вече споменахме двупосочният сигнал с технология за изолиране на страничния шум ClearCast.

С честотна характеристика от 100 до 10000Hz, чувствителност от -38db и 2200 Ohm импеданс си осигуряваме едно прилично качество на звука. Допълнителното изолиране на пикови шумове можем да подсигурим, чрез добавения в комплекта поп филтър.

Говорителите

Както споменахме в началото на ревюто, от компанията производител са преценили, че в SteelSeries Arctis Prime могат да сложат същите висококачествени говорители както в Arctis Pro. Техните характеристики говорят доста: 40 мм неодимови драйвъри, честотна характеристика от 10 до 40 000 Hz, 92 db SPL чувствителност, 32 Ohm импеданс и с по-малко от 1% хармонично изкривяване. С тези параметри говорителите се представят доста добре и все пак се забелязва разлика в качеството, когато ги сравним със звукът на Arctis Pro.

Отново тук е момента да кажем, че качеството на звука е въпрос на вкус и представлява съвкупност от фактори. Затова ако сте се насочили към този модел, нашата препоръка е по възможност да чуете слушалките с качествен източник преди да финализирате покупката.

Конектори и управление

В разработката на SteelSeries Arctis Prime производителите са разпределили цялата функционалност в задната част на лявата слушалка. Там се намират входът за аналоговия кабел, скролче за увеличаване и намаляване на звука, бутон за заглушаване на микрофона и една интересна добавка – изход за 3.5мм аудио жак. Въпросният изход служи за споделяне на звука с още един човек, носещ същите или други слушалки (разбира се, отново разчитащи на 3.5мм аудио жак за вход).

Пълните спецификации можете да намерите тук

Какво ще намерим в кутията? (unboxing)

В кутията ще намерим самите слушалки, кабел с 3.5мм аудио жак за вход, кабелен удължител, поп филтър за микрофона. В пакета с аксесоари има и две книжки с бързи инструкции за употреба, както и възможност за изпращане на обратна връзка, в случай, че искате да направите рекламация на слушалките.

За финал

Крайно време е да споделим и финалните си впечатления. А те са добри. SteelSeries Arctis Prime определено са по-добри от ниските класове слушалки – висококачествените говорители, добрата изработка, мекото усещане, приятния звук – все плюсове в полза на продукта.

Проблемът е, че тези слушалки не са предназначени да бъдат нисък клас и цената им го доказва. Към момента на писане на този материал ценовият диапазон на слушалките е между 185 и 230лв с ддс, което много ги доближава до Arctis 5 например, който разполага с повечко екстри, включително и surround звук.

Бихме ли си ги купили? Отговорът накратко е „да“, но с условието, че преди това добре сме проучили пазара и конкурентните модели от други марки. SteelSeries Arctis prime определено си струват, но цената им е в диапазон, в който има не малко конкуренция и би било грехота да ги вземем, без да разберем какво още можем да купим на пазара за тази сума.

С кои модели биха могли да се конкурират SteelSeries според Вас? Споделете с нас в коментарите или пък още по-добре – присъединете се към нашата фейсбук група „Технологичното Общество на България“. Надяваме се, че ревюто Ви е харесало и до нови срещи! 🙂

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)