rcs sms telenor android

RCS SMS-и с „Теленор“ и Android

От Google официално обявиха партньорство с „Теленор“ за интеграция на RCS SMS съобщения. За целта трябва да сте абонат на телекомуникационната компания и да ползвате апликацията Google Messenger.

Услугата ще бъде налична за всички абонати на „Теленор“ в Норвегия, Дания, Швеция, Унгария, Черна гора, Сърбия, България, Пакистан, Мианмар, Бангладеш, Тайланд, Малайзия и Индия.

За момента няма официална информация от „Теленор България“ кога точно техните абонати ще получат достъп до тази услуга. Очаква се поддръжката на този стандарт да бъде обявена в най-скоро време.

Google обявиха също, че работят и с други оператори за интеграция на RCS SMS-и. Дотогава, ако все още не сте свалили Google Messenger, може да го направите от тук.

Какво точно са RCS SMS-и?

rcs sms messages

RCS е акроним за Rich Communications Services или иначе казано – SMS на стероиди. Стандартът поддържа групови чатове, споделяне на снимки във висока резолюция както и нотификации за прочитане. За да използвате тези благини, не е нужно да активиратe нищо допълнително, те се поддържат от оператора по подразбиране.

Ако това ви звучи и прилича на MMS, то не сте много далеч. Предимството на RCS SMS-ите обаче е, че се таксуват колкото и един SMS, а не колкото MMS. Освен това те не изискват интернет връзка, за да изпратите съобщение, подобно на други популярни платформи. Дори да нямате интернет обхват, ще можете безпроблемно да споделите своите снимки с приятели.

Колко точно messenger програми има Google?

google messenger apps

От няколко години насам Google се опитва да накара хората да ползват техните платформи за изпращане на съобщения. Първият сериозен опит в тази насока беше Hangouts, който, освен че поддържаше интернет съобщения, работеше със SMS-и и предлагаше видео разговори. Впоследствие Google „пенсионира“ Hangouts, a неговите функции бяха иззети от Allo и Duo. Самите Allo и Duo пък се фокусират върху видео разговори и текстови съобщения поотделно, вместо обединени в една програма. Отделно от тях, Google Messenger отговаря само за SMS-ите и MMS-ите.

Въпреки сериозните усилия на Google да убеди потребителите да ползват техните платформи, за момента те стоят много назад от популярността на програми като iMessages, WhatsApp, Viber и Snapchat.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Виктор Янков

Виктор Янков е изестен като Lopi и пише неща в интернедите вече повече от 10 години. Подвизава се като маркетинг/копирайтер в Ancient Media, а когато не работи кара колело / сноуборд, гейми и гледа сериали и кино.