Principia Mathematica

Principia Mathematica на Нютон стана най-скъпата научна книга в света

Първото издание на едно от най-важните произведения на науката Principia Mathematica на сър Исак Нютон се продаде за невероятните 3,7 млн. долара.

Principia Mathematica е най-скъпата книга в света

Книгата беше обявена на търг на 14 декември в аукционната къща Christie’s в Ню Йорк. Сумата, която дадоха за нея, бе повече от три пъти по-висока от първоначално определената цена. Това я прави най-скъпата научна книга, продавана някога.

Смята се, че съществуват само около 80 нейни континентални копия, публикувани през далечната 1678 г., за разлика от британската й версия, при която копията са няколкостотин. Нютон публикува още две издания през 1713 и 1726 г.

Първоначално написана на латински, книгата включва Законите на Нютон, които се отнасят до класическата механика. Тя съдържа още неговите закони за всеобщата гравитация и стига до Кеплеровите закони за планетарното движение. През 1747 г. френският физик  Alexis Clairaut заявява, че книгата бележи епохата на голямата революция във физиката. Някои от твърденията в Principia Mathematica още тогава се поставят под въпрос, обсъждат се и се доразвиват. Въпреки всичко, съвсем уверено можем да твърдим, че тази книга е сред най-важните, които някога са излезли на бял свят.

Интересен остава въпросът кой е купил това произведение на изкуството. От „Кристис“ запазват това в тайна и премълчават самоличността на новия собственик. Собственичката на аукционната къща сподели единствено, че това е частен купувач.

„Хората, които в наши дни притежават подобни книги, са хора, направили състоянието си в интернет. Ако имаш няколко милиона за харчене, защо да не си купиш копие на Principia Mathematica?“ Така коментира продажбата Кийт Мур, ръководител на библиотеката на Royal Society.
„Произведението не само концентрира в себе си историята и развитието на науката. То представлява една от най-великите книги, публикувани някога. Научният труд на Нютон се ползва с огромно влияние по отношение на приложението на математиката при решаване на основните проблеми във физиката“, допълва Мур.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg