Fractal Design Define C cover photo

Кутии FRACTAL DESIGN DEFINE серия C

Със своите плоски предни и странични панели, черна, матова боя и изпълнена с шумоизолиращи материали, най-новото попълнение от Fractal Design е тук. Представяме ви серията кутии Define C от вече добре познатият ни производител. Засега линията ни предоставя две главни версии и допълнение от вариант с прозорец за по-добра гледка към по-скъпите или пък по-скромни компоненти във вашата система.

Изображение на една от представените кутии Изображение на отворена кутия

За да бъдем честни, тези две версии изглеждат доста сходно с някои от другите кутии на Fractal Design. Разбира се, това не означава, че не могат да ни предложат нищо ново – даже напротив. Всъщност, всеки дизайн, наподобяващ полиран алуминий изглежда страхотно.

Технически спецификации

Нека обсъдим техническите спецификации. С малко по-големи размери от Define Mini C, Define C е с размери от 399мм дължина, 210мм ширина, 440мм височина и тегло от 7.4 килограма.

От гледна точна на вътрешен дизайн, имаме доста опции. Те включват съвместимост с ATX, Micro ATX и ITX дънни платки. Също така вътре намираме 2 слота за разширение, 2 места за 3.5 инчови твърди дискове и 3 места предназначени за 2.5 инчови SSDта. Относно охлаждането, кутията е снабдена със 7 места за вентилатори с филтри за прах в горният, предният и страничните панели. Зад основата за дънната платка можем да намерим известните държачи за окабеляването с 15мм до 35мм място за кабели. Отделението за захранващият блок е дълбоко 175мм. Кутията поддържа графични карти с дължина до 315мм с монтирани предни вентилатори. Също така може да помещава процесорни охладители с височина до 170мм. Ето и списък с подходящите вентилатори:

 • Предни: три 120мм/140мм вентилатора (кутията идва с  един Fractal Design Dynamic X2 GP12)
 • Задни: един 120мм вентилатор (кутията идва с един 1 Fractal Design Dynamic X2 GP12)
 • Горни: два 120мм/140мм вентилатора (закупуват се отделно)
 • Долни: един 120мм вентилатор (закупува се отделно)

За тези от Вас, които са запалени фенове на водното охлаждане, скандинавските инженери са се погрижили да Ви предоставят богат избор от монтажни точки за радиатори:

 • Предни: 360мм, 280мм, 240мм, 140мм и 120мм.Максимална ширина – 144мм.
 • Горни: 240мм и 120мм. Максимална височина на компонентите на дъното – 40мм.
 • Задни: 120мм. Максимална ширина – 125мм.

Предният и страничните панели са покрити с първокласен, шумоизолиращ материал. Това осигурява тихо и приятно изживяване, като същевременно запазва и производителността на компонентите. В допълнение може да поръчате горни панели ModuVent или допълнителен филтър за прах. Версията с прозорец ще ви позволи да се насладите на прекрасния интериор на вашата кутия за сметка на липсващата шумоизолация.

Fractal Design Define Mini C кутии

Изображение на малка кутия с прозорецИзображение на малка кутия отгоре

Като по-малка на размер, но не и като характеристики, можем да определим и Define Mini C. Тя е със същата черна боя, физически размери от 399мм дължина, 210мм широчина, 399мм височина и тегло от 6.9 килограма. Поддържат се Micro ATX и ITX дънни платки. При тази версия имаме 5 места за разширяване и същите възможности за съхранение – общо 5 места за дискове. Имаме и същите варианти за охлаждане с общо 6 места за вентилатори:

 • Предни: два 120мм/140мм вентилатора (кутията идва с  един Fractal Design Dynamic X2 GP12)
 • Задни: един 120мм вентилатор (кутията идва с един 1 Fractal Design Dynamic X2 GP12)
 • Горни: два 120мм/140мм вентилатора (закупуват се отделно)
 • Долни: един 120мм вентилатор (закупува се отделно)

Ако все пак чувствате нужда от допълнителни опции, може да се насладите на възможностите за водно охлаждане:

 • Предни: 280мм, 240мм, 140мм и 120мм.Максимална ширина – 144мм.
 • Горни: 240мм и 120мм. Максимална височина на компонентите на дъното – 40мм.
 • Задни: 120мм. Максимална ширина – 125мм.

На горният панел на кутията откриване два USB 3.0 порта, аудио I/O порт, бутон за захранването с LED светлина, индикация за дискова активност и бутон за рестарт.

Като цяло това е една страхотна кутия както за ентусиасти и професионалисти, нуждаещи се от добро охлаждане, така и за всеки обикновен потребител, желаещ красив изглед на своята машина.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.